Leukos Biotech, amb el suport de la lírica contra la leucèmia

Gràcies a una injecció de 3,5 milions, la biotecnològica catalana, en què participa l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras, iniciarà els assajos en fase 2 d'un fàrmac contra una de les derivades més agressives de la malaltia

Un investigador al laboratori de Leukos Biotech a Barcelona.

Un investigador al laboratori de Leukos Biotech a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

¿Existeix relació entre l'òpera i la leucèmia? Alguna. Leukos Biotech n'és la mostra. Nascuda el 2015 de l'Institut d'investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), creat pel tenor català, la companyia va tancar recentment una primera ronda de finançament de 3,5 milions encapçalada per Inveready, un dels grups inversors amb més presència en el sector biotecnològic.

Amb aquests recursos, la companyia guanyadora del premi Inicia d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, patrocinat per Levante Capital, començarà al setembre la fase 2 d'un assaig clínic per a una nova classe de fàrmacs contra la leucèmia mieloide aguda (LMA). Es tracta d'una nova diana terapèutica que destrueix selectivament les cèl·lules mare leucèmiques. Aquest descobriment obre la porta a una nova estratègia terapèutica per tractar la recurrència del càncer.

Amb l'operació, Inveready se suma a l'accionariat, en què hi ha l'IJC i la doctora Ruth Muñoz Risueño, experta mundial en leucèmia i cèl·lules mare. A més, l'empresa, que fins ara es finançava amb les aportacions de la Fundació contra la leucèmia Josep Carreras, guanya musculatura fi­nancera.

Notícies relacionades

També forma part de l'accionariat des de fa uns mesos Enrique Llaudet, al seu torn conseller delegat, i que es va integrar en l'empresa seguint la fórmula iniciada amb Health & Bio Team Dating, trobades celebrades a Barcelona i promogudes pel Banc Sabadell, Biocat i la patronal CataloniaBio, en què es relacionen científics i emprenedors i gestors per formar tàndems per dirigir negocis biotecnològics.

L'objectiu de l'empresa catalana és avançar en els assajos clínics per a la LMA en pacients definits com a no aptes, que són més grans de 60 anys amb un estat de salut que no els permet sotmetre's a un trasplantament de medul·la òssia i/o quimioteràpia intensiva, el tractament que s'usa per a la resta d'afectats per aquesta malaltia. El trasplantament de medul·la òssia pot funcionar en pacients més joves, però no hi ha alternatives per als pacient no aptes, que són el 40% dels afectats. Leukos també desenvoluparà candidats a fàrmac enfocats a tractar la recurrència causada per cèl·lules mare en altres tipus de càncer.