LA CAMPANYA DEL 22-M

Trias evita el cos a cos amb Hereu i el repta a parlar només de Barcelona

El candidat de CiU acusa l'alcalde de Barcelona de "dissimular" que és la capital de Catalunya

La comitiva culmina el seu recorregut al monument de les quatre columnes de Puig i Cadafalch

Xavier Trias arriba a Montjuïc en la seva caminada amb seguidors de CiU.

Xavier Trias arriba a Montjuïc en la seva caminada amb seguidors de CiU. / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

L'alcaldable de CiU per Barcelona, Xavier Trias, ha defugit el cos a cos amb l'alcalde, Jordi Hereu, i l'ha reptat a parlar i debatre, en el que queda de campanya electoral, únicament i exclusivament de temes relacionats amb la ciutat.

Abans d'iniciar una passejada aquest dissabte a la nit perla Festa del Comerç del barri de Gràcia de Barcelona, Trias ha sortit al pas de les invectives que li llança Hereu des del començament de la campanya.

"Hereu es trobarà que jo, a partir d'ara, parlaré de Barcelona. Si ell vol, que continuï parlant dels comptes dela Generalitat o de Catalunya, però a partir d'ara no li faré més el joc, jo parlaré de Barcelona. Debatem sobre Barcelona, sobre la plaça de Lesseps, sobre els temes que interessen als ciutadans de la ciutat", ha plantejat.

Desfilada de suport

Hores abans, prop d'un miler de fidels a Xavier Trias, vestits amb samarretes blanques amb el logotip de campanya, han desfilat aquest matí pel centre de Barcelona, per mostrar el seu suport al candidat de CiU a l'alcaldia de la capital catalana.

La llarga marxa ha sortit cap les 9.30 hores de la plaça de Lesseps, on tot just arribar Trias s'ha embotit en una d'aquestes samarretes, en què es llegia el seu nom al costat del dibuix d'un somriure, prototípic del bon rotllo que vol infondre en campanya.

En un ambient més festiu que reivindicatiu, a pas lent en deferència a uns participants amb una mitjana d'edat elevada, la processó ha seguit un llarg itinerari fins a arribar al recuperat monument de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, a la falda de la muntanya de Montjuïc.

La marca Barcelona

Allà, Xavier Trias ha acusat l'alcalde i candidat a la reelecció pel PSC, Jordi Hereu, de "dissimular" que la ciutat és la capital de Catalunya, i ha promès que si guanya les municipals en farà un referent per a tot el territori català.

"Nosaltres farem de Barcelona la capital sense complexos de Catalunya. Serem una capital generosa amb el país. El canvi que proposem és que Barcelona se senti orgullosa de ser la capital de Catalunya i viceversa", ha sentenciat.

Ha assegurat que la marca Barcelona és "més important" que les marques Madrid, Espanya i Catalunya, per la qual cosa ha recalcat que posarà aquesta virtut al servei del món empresarial i dels ciutadans per projectar-los al món.

Abans d'arribar a Montjuïc, la comitiva ha anat recollint adeptes. Al sortir de la plaça de Lesseps els incondicionals que envoltaven Trias no superaven el centenar però la comitiva s'anava engreixant a mesura que avançava, incorporant nous grups de simpatitzants apostats en punts de trobada prèviament establerts, a la plaça de Gal·la Placídia, rambla de Catalunya, plaça de Catalunya i Mercat de Sant Antoni.

Familiars, amics, militants, membres de la seva candidatura i algun altre dirigent o exdirigent de CiU --entre ells Daniel Osàcar, extresorer de CDC imputat pel cas Palau-- han acompanyat l'alcaldable al llarg de tot el recorregut.

El blanc del Reial Madrid

Al pujar per les escales de l'avinguda Reina Maria Cristina fins al peu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, la riuada de gent ja era considerable.

Un estret col·laborador de Trias a l'ajuntament confessava en veu baixa una certa incomoditat pel color de les samarretes: "A veure si algú es pensarà que venim a recolzar el Reial Madrid...", se sincerava el regidor, conscient de la presència aquest cap de setmana a Barcelona de l'equip madridista de bàsquet, ala Final Four que es disputa al Palau Sant Jordi, precisament a Montjuïc.

La passejada pel centre de Barcelona ha transcorregut amb normalitat, sense passions --els transeünts a penes prestaven atenció a la desfilada que encapçalava Trias, flanquejat per la seva dona i per mitja dotzena de néts i nebots-- i sense estridències --ningú s'ha ficat amb ell--, tot i que algun moment semblava propici perquè saltés alguna espurna.

A la rambla de Catalunya, el seguici ha passat per davant d'una caseta de propaganda electoral de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu: els dos joves que hi havia asseguts al dins han suportat estoicament i amb gest agre els crits de "¡Trias alcalde!" proferits per la multitud, mentre que el candidat de CiU allargava la seva mà per saludar-los cortesament.

"Per si canvia d'opinió"

A prop del Mercat de Sant Antoni, un activista de les CUP s'ha acostat a l'alcaldable de CiU per a entregar-li un dels opuscles electorals que estava repartint per la zona: "Agafi'l, per si vol canviar d'opinió", li ha etzibat a Trias.

Notícies relacionades

La gran preocupació dels vianants eren les nuvolades que acompanyaven la marxa, si bé un membre de la candidatura de Trias semblava que tenia la garantia que no hi hauria xàfec fins a la tarda: podien estar tranquils, al matí el cel resistiria; així l'hi havia dit pesonalment Oriol Puig, director del Servei Meteorològic de Catalunya.

Pel que es veu, les prediccions no eren del tot exactes: a l'altura del carrer de Pelai la gent ja ha hagut de desplegar els paraigües.