EL FUTUR DE L'AUTOGOVERN

Mas replica al Govern que no podrà impedir la consulta

El president diu que no té ganes de sortir de la llei i critica les amenaces "sortides de to" de Santamaría

El dirigent nacionalista insta l'Executiu de Rajoy a "escoltar la veu dels catalans"

Artur Mas, al seu escó, durant el debat de política general, dijous al Parlament.

Artur Mas, al seu escó, durant el debat de política general, dijous al Parlament. / GUSTAU NACARINO (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / Barcelona

El president de laGeneralitat,Artur Mas, ha dit aquest divendres que no té "ganes" de portar a terme la consultasobre l'autodeterminació "fora delmarc legal", en al·lusió a les afirmacions de la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, en el sentit que el Govern utilitzaria lesarmes legals que estiguessin al seu abast per impedir-ho. El president li ha replicat que la consulta no es pot impedir.

"No tenim ganes de fer les coses fora del marc legal, però no es pot impedir que un poble que té mil anys d'història, unprojectedefuturi vol lluitar pel seubenestar,es pronunciï sobre el seu futur, a menys que no se li reconegui la seva existència", ha afirmat el cap del Govern català.

Mas ha reclamat alGovernde Mariano Rajoy que "escolti" el que reclamaCatalunya. "Lesamenaces i sortides de to són les tradicionals itípiques", ha lamentat, i tot seguit ha demanat que s'atengui el que el poble català ha de dir. "Han d'escoltar laveu dels catalans, si no és que es nega la seva existència", ha interpretat.

"Aquestes amenaces estan sortides de to i no ajuden a la bona convivència", ha rebatut el president després de participar aquest divendres en un acte sobre seguretat viària a Barcelona.

"No amagar el cap sota l'ala"

Notícies relacionades

A continuació, Mas ha instat el Govern a "no amagar el cap sota l'ala" i a esperar si, en les eleccions del 25 de novembre, "s'amplia" --"com jo espero", ha dit-- aquesta "majoria" de ciutadans que aposten peraugmentar"laqualitati elbenestar" de Catalunya. "Si el 25-N s'amplia aquesta majoria, llavors no hi haurà dubtes", ha opinat.

Mas ha prosseguit assegurant que, "en països civilitzats" com el Regne Unit o el Canadà --amb els casos d'Escòcia i el Quebec, respectivament-- es produeixen consultes "de formaeducada icivilitzada". I ha instat "els poders de l'Estat" a esforçar-s'hi.