El Periódico de l'Eixample

Eixample

EIXAMPLE

La invasió dels autobusos

Veïns i comerciants de la ronda de la Universitat denuncien la saturació d'autocars

jjubierre37316952 barcelona 16 02 2017 los vecinos de la ronda universitat cri170221124814

jjubierre37316952 barcelona 16 02 2017 los vecinos de la ronda universitat cri170221124814 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

És un tram de només 450 metres per on circulen diàriament, segons els veïns, unes 50 línies d'autobusos, de les quals 30 hi tenen l'origen i el final. La ronda de la Universitat, on hi ha un total de set parades d'autocars i set carrils per a vehicles, s'ha convertit en un problema seriós per als veïns que l'habiten. Soroll, contaminació, estacionaments en doble fila i voreres molt estretes fan impossible la tranquil·litat i la convivència en aquesta via del cor urbà que uneix les places de Catalunya i de la Universitat.

«Això és una estació d'autobusos encoberta», denuncia Màrius Armengou, veí del número 23 que ha creat una plataforma (encara sense nom) per protestar per la situació. De moment, ja s'hi han unit nou finques del carrer. «Hi ha unes 150 famílies vivint a la ronda de la Universitat [la majoria de pisos són oficines]. I és impossible tenir les finestres obertes, fins i tot en un setè pis», afegeix.

Per aquesta curta via circulen cada dia autobusos urbans i interurbans, però també els autobusos turístics i l'Aerobús. «Per afavorir la mobilitat de la gent de l'àrea metropolitana, perjudiquen així veïns de la zona», diu Armengou, que també es queixa que es veuen «afectats» pels pisos turístics. Pròximament s'obriran al carrer un nou hotel i un McDonald's.

Els veïns de la ronda de la Universitat van exposar el seu problema en un ple del districte al desembre. Armengou explica que, amb el suport dels grups municipals de PDECat i ERC, van aconseguir que l'ajuntament es comprometés el mes de gener passat a redactar un diagnòstic sobre la qualitat de l'espai públic en aquesta ronda.

Fonts de l'àrea municipal d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat asseguren que tenen «la intenció de treballar en aquesta via per millorar l'habitabilitat» i que es reuniran aviat amb els veïns per elaborar una proposta de millora. Afegeixen que han començat a estudiar quines línies es podrien traslladar a altres punts com l'estació del Nord.

COMERCIANTS

Però a la ronda de la Universitat, a més a més dels veïns, els comerciants també estan descontents. Un dels comerciants és José Antonio Siller, director d'Escala Restitalia, franquiciada de La Tagliatella, al 31. «Això és una estació de busos al centre», es queixa. «Ens agradaria que el carrer fos més de vianants i atractiu per a qui baixa per la rambla».

Notícies relacionades

«Hem tingut fins a tres autobusos turístics [de Barcelona City Tour, que no tenen a veure amb els de TMB] davant del meu aparador», es queixa Sergio Serra de la botiga d'electrodomèstics Pont Reyes, a la cruïlla amb Balmes.

A Marcel Villier, de Casanova Foto (al número 35), el que més el molesta és el soroll, ja que la seva botiga no té porta. «Els autobusos no apaguen el motor quan paren cinc minuts. Es toquen la botzina entre ells... És molt estressant», diu.