El Periódico de l'Eixample

Eixample

eixample

La casa de Tintín

L'única botiga especialitzada en el cèlebre personatge d'Hergé s'ubica des de fa dos anys al costat de la Sagrada Família

L'establiment serveix, a més, de seu social dels tintinaires

Punt de trobada .L’amo de la botiga, Marc Ravarté (al centre), i diversos incondicionals de Tintín.

Punt de trobada .L’amo de la botiga, Marc Ravarté (al centre), i diversos incondicionals de Tintín. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

Tal dia com avui, en un Sant Jordi de fa 50 anys, en ple franquisme, es posava a la venda el primer volum de Les aventures de Tintín en català. Les traduccions començaven amb el número 21 de la col·lecció, Les joies de la Castafiore, un monumental embolic en un castell amb la cantant d'òpera Bianca Castafiore com a protagonista.

Per aquella època, Marc Ravarté, que amb prou feines tenia 5 anys, va quedar encisat pel color i el ritme de les vinyetes. «Tots volíem ser com Tintín, sobretot a Catalunya, potser per la proximitat amb el món francòfon del qual venia», afirma Ravarté, copropietari amb la seva dona de Can Tonet (València, 412), l'única botiga de Barcelona especialitzada en l'univers del joveníssim periodista belga.

La seva afició pel personatge d'Hergé es va convertir en la seva professió el febrer del 2012. Havia vist com una botiga oficial de Tintín plegava en un centre comercial de la capital catalana, però això no el va desanimar. «La nostra botiga és el resultat de més de 20 anys de col·leccionisme, i aquest bagatge em permet conèixer molt bé el producte que venc i el tintinaire», assegura Ravarté.

A prop del temple

La ubicació, a escassos 100 metres de la Sagrada Família, tampoc és casual. «El 50% dels nostres clients són turistes. El caràcter internacional de Tintín és tan important que es mereixia estar en un lloc de referència», explica Ravarté, que recorda que la col·lecció del jove aventurer és la desena obra literària més traduïda.

El seu establiment, en el qual es poden trobar autèntiques relíquies i rareses com una litografia firmada pel mateix  Hergé i un joc d'escacs, també serveix com a seu social per a altres tintinaires que, igual que Ravarté, són membres de la junta de l'Associació Catalana de Tintinaires 1001.

Notícies relacionades

L'entitat, fundada el 2004, organitza un concurs de dibuix interescolar que aquest any, en la seva segona edició, ha comptat amb la participació de 7.000 nens de tot Catalunya. «Creiem que Tintín és una bona eina pedagògica perquè hem comptabilitzat que a les seves vinyetes hi ha unes 300 escenes en què s'exemplifiquen valors com l'amistat, la solidaritat o el pacifisme», explica Miquel Puig, membre de l'associació.

Jordi Duch, un altre habitual de Can Tonet, definit pels seus companys com a tintinòleg pel seu caràcter erudit, subratlla el seu potencial educatiu. «Tintín podria servir per acostar la història del segle XX als més joves i fomentar el debat perquè el rerefons estava inspirat en fets reals», afirma l'expert.