Prova pilot

Tres col·legis de Barcelona participaran en un model pioner d'escola saludable

La iniciativa promou hàbits beneficiosos en matèria de salut, alimentació i activitat física

La prova pilot es realitzarà als centres Dominiques de l'Ensenyament, Escola Virolai i Col·legi Badalonès

2
Es llegeix en minuts
Anton Rosa

Un model pioner d’escola saludable s’aplicarà en tres col·legis de l’àrea metropolitana de Barcelona. La prova pilot de la iniciativa, que marca uns referents en hàbits beneficiosos en matèria de salut, alimentació o activitat física, comptarà amb la participació dels centres Dominiques de l’Ensenyament, Escola Virolai i Col·legi Badalonès.

El projecte pretén marcar un full de ruta per a les escoles amb l’objectiu de formar alumnes «apoderats en salut», va assegurar ahir Marta Prats, directora de Nútrim, una de les entitats promotores en col·laboració amb Cualtis i Aenor. La iniciativa també pretén donar visibilitat a l’esforç que fan les escoles per promoure hàbits saludables en el que suposa una «prevenció de quilòmetre zero», segons va assenyalar Prats.

«És el moment d’establir una política sanitària amb una aplicació concreta», explica María José Miranda, subdirectora de l’Escola Virolai. Aquest centre és un dels que participa en la prova pilot d’aquest model per certificar-se com a escola saludable. Miranda destaca la importància de conscienciar els diferents elements implicats i de potenciar un treball coordinat sense oblidar que «els alumnes són agents de canvi».

En la mateixa línia es mostra Ani Dunjó, directora del Col·legi Badalonès. Explica que al centre ha detectat «problemes propis de l’aïllament social» com ara addiccions o fins i tot algun cas de ciberassetjament que es podrien evitar aplicant mesures efectives que promoguin conductes saludables. Tot i així, Dunjó assegura que els estudiants són verdaders «motors» capaços de provocar canvis d’hàbits fins i tot en les seves pròpies famílies. La tercera escola que col·laborarà en el projecte és Dominiques de l’Ensenyament. La directora pedagògica del col·legi, Marta Vilamala, destaca que ser partícip d’un model de qualitat suposa un avanç molt interessant en la promoció d’hàbits en l’entorn escolar.

Notícies relacionades

La iniciativa està oberta als centres públics i privats, i s’espera que es pugui convertir en un model de referència en l’«avaluació del treball que es realitza en matèria de salut a les escoles», segons Eva Subirá, directora d’Aenor a Catalunya. Aquesta empresa serà l’encarregada de realitzar les auditories per revisar la correcta implantació del model. Subirá va destacar que el projecte és una eina que va més enllà del concepte teòric i que persegueix optimitzar les «iniciatives poc sistematitzades» que s’apliquen als col·legis. 

Els principals requisits que hauran de complir les escoles que vulguin obtenir aquesta certificació voluntària s'agrupen en cinc grans àmbits: la promoció d'hàbits beneficiosos per a la salut, controlar una alimentació saludable per evitar trastorns, fomentar l'activitat física, apostar per una educació socioafectiva per combatre l'assetjament escolar i el control de l'entorn familiar i del centre. Les auditories d'avaluació dels col·legis participants en la prova pilot seran a finals del 2017 i durant el primer trimestre del 2018.