RUMB A LA UNIVERSITAT

Guia de l'ABAU: exàmens, dates, notes, matriculacions i totes les claus de la nova selectivitat

Comença aquest dimarts a Madrid, el País Valencià, Extremadura, Aragó, les Balears i la Rioja

L'avaluació de batxillerat per a l'accés a la universitat (ABAU) substitueix la PAU

Estudiants a punt de començar l’examen de selectivitat, dilluns passat, en una aula de la Facultat d’Odontologia de la Universitat Complutense de Madrid.

Estudiants a punt de començar l’examen de selectivitat, dilluns passat, en una aula de la Facultat d’Odontologia de la Universitat Complutense de Madrid. / EFE / SERGIO BARRENECHEA

2
Es llegeix en minuts

La nova selectivitat fixada per la LOMCE comença aquest dimarts a Madrid, el País Valencià, Extremadura, Aragó, les Balears i la Rioja, on els alumnes seran els primers a fer aquesta prova, que canvia de nom però conserva unes característiques similars a l'anterior. L'ara anomenada avaluació de batxillerat per a l'accés a la universitat (ABAU), que substitueix la prova d'accés a la universitat (PAU), més coneguda com a selectivitat, és obligatòria per als alumnes que vulguin accedir a l'educació superior però no per obtenir el títol de batxillerat.

Es tracta d'una prova que, encara que provoca els nervis lògics, és aprovada per prop del 97% dels estudiants al juny, segons ha recordat Fernando Miralles, professor de Psicologia de la Universidad CEU San Pablo.

AIXÍ SÓN ELS EXÀMENS

Les proves versaran sobre les matèries generals del bloc d'assignatures troncals de segon curs de batxillerat de la modalitat escollida per cada alumne i, si escau, la matèria de llengua cooficial i literatura.

Cada prova constarà d'entre dues i 15 preguntes, amb una durada de 90 minuts i un descans mínim de 30. Tindrà una durada màxima de quatre dies (cinc per a les autonomies amb llengua cooficial).

El 70% dels continguts de la prova seran comuns per a tot Espanya, mentre que el 30% restant el podran completar les comunitats autònomes. L'avaluació es considerarà superada amb una mitjana de 4 o més i la nota d'accés a la universitat haurà de ser un 5 com a mínim. Ponderaran un 40% la qualificació de la prova i un 60% la final de batxillerat.

CONSELLS PER A LA PROVA

Miralles aconsella que el dia de l'examen s'esmorzi bé, s'hi arribi amb temps i es porti aigua i alguna cosa sòlida per si la prova o el temps d'espera s'allarga. S'ha d'evitar fer un repàs en profunditat, comentar el temari amb els companys i parlar amb qui estigui molt nerviós. A més, en cas de nervis, convé recórrer a tècniques de relaxació i respirar amb l'abdomen.

Notícies relacionades

Al fer la prova, s'aconsella llegir totes les preguntes, i si alguna no s'entén bé, consultar l'examinador. Cal començar per la pregunta que se sàpiga més bé, ja que s'augmenta la seguretat i el cervell anirà buscant les respostes a la resta de preguntes. Es recomana controlar en tot moment el temps que queda de prova i, si és possible, repassar-la.

Si l'alumne es queda en blanc, Miralles suggereix escriure en un foli 10 paraules que comencin per la mateixa lletra per desconnectar un moment de l'examen. Per últim, s'ha de celebrar el final de l'examen, segons aquest professor de Psicologia, que ha recordat que "el pitjor que pot passar" és suspendre i al cap de dos mesos tornar a intentar-ho.