Bioinformàtica: la vida de les dades

Tres universitats públiques de Barcelona s'alien per impartir el nou grau de Bioinformàtica, el primer d'aquesta especialitat a Espanya

cmontanyes32918050 barcelona    24 02 2016     sociedad    ana ripoll160227181037

cmontanyes32918050 barcelona 24 02 2016 sociedad ana ripoll160227181037

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Hi ha dades que salven vides. O que, si se saben interpretar i tractar correctament, ajuden a, per exemple, comprendre per què apareix una malaltia i predir com aquesta ha d’evolucionar. També poden contribuir a produir aliments més sans i de forma més econòmica o a que, en un futur potser no tan llunyà, es pugui parlar de medicaments personalitzats. «De cada pacient hi ha moltíssima informació clínica... Cada analítica, cada prova que se li practica és una dada que si es combinés, arribat el cas, amb la seva informació genètica podria donar lloc al que anomenem la medicina individualitzada», detalla Ana Ripoll, presidenta de l’associació Bioinformàtics Barcelona (BIB).

Són només algunes aplicacions de la bioinformàtica, una disciplina que creix de forma gairebé exponencial i per a la qual cada vegada hi ha més possibilitats laborals, destaca Ripoll, que des que el 2012 va deixar el rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’hi ha submergit de ple. «La meva especialitat és la supercomputació d’altes prestacions i, des d’allà, vaig veure les possibilitats que ofereix el tractament de les dades biològiques, una informació que poden utilitzar hospitals i farmacèutiques, però també indústries agroalimentàries», explica. L’associació, creada el juliol passat, busca promoure la investigació avançada d’aquesta ciència, la seva transferència a les empreses privades i la creació d’uns estudis que permetin formar nous professionals.

Referent

Notícies relacionades

El de Bioinformàtica, un dels quatre graus de tres anys de durada que impartirà el curs vinent la universitat catalana, és, a més a més de pioner a Espanya –«només existeix com a cicle de formació professional», indica Ripoll–, un referent per al tantes vegades reivindicat model de col·laboració interuniversitària. El nou grau universitari el gestionarà la Universitat Pompeu Fabra (UPF), però també hi aporten continguts, professors i recursos la Universitat de Barcelona (UB) i la Politècnica de Catalunya (UPC).

Que els nous estudis neixin a Barcelona no és tampoc casualitat, subratlla la presidenta de l’IBI, «ja que Catalunya reuneix un ecosistema molt potent, amb empreses i centres d’investigació punters en aquesta àrea». El grau, que preveu intercanvis amb universitats austríaques, poloneses, alemanyes, italianes i holandeses, abordarà des de qüestions matemàtiques, estadístiques i de computació fins a aspectes relatius a la Biologia i les Ciències de la Salut, «de manera que els graduats estaran capacitats per treballar en sectors com el biomèdic, el farmacèutic o el biològic». H