Badalona destapa trampes en la matrícula d'escoles concertades

Col·legis privats haurien falsejat matrícules i incomplert la limitació d'alumnes per aula

Ensenyament i els centres implicats asseguren que totes les irregularitats ja han sigut solucionades

icoy32591430 badalona  29 de enero de 2016  colegios concertado160129195717

icoy32591430 badalona 29 de enero de 2016 colegios concertado160129195717

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BADALONA

Alumnes de 5 anys matriculats com si ja estiguessin cursant sisè de primària. Grups d’estudiants fantasma que no constaven en la matrícula oficial. Aules amb 29 nens quan només hi havia 21 places autoritzades perquè les classes són petites i l’escola no ha fet les obres necessàries. Escolars (fills de diferents famílies) que han sigut preinscrits per un mateix adult, que després ha resultat ser la directora del col·legi, etcètera. La llista d’irregularitats que al llarg dels últims anys haurien comès alguns col·legis concertats de Badalona, subvencionats per la Generalitat, és, si més no, variada.

Aquestes martingales –a vegades errors involuntaris, segons els seus autors; altres vegades, clares argúcies fora de la llei per intentar mantenir les subvencions públiques– han sigut destapades per la federació d’associacions de pares d’alumnes de centres públics (Fampas) de Badalona, que reclama més mà dura a l’Administració i exigeix, arribat el cas, que es penalitzi els infractors amb la retirada de les ajudes de la Generalitat. La Conselleria d’Ensenyament assegura, per la seva part, que totes les accions denunciades ja han sigut esmenades i degudament sancionades o amonestades. I subratlla que la inspecció ha funcionat en tots els casos. 

CAIGUDA DE LA NATALITAT  

Els responsables d’aquestes pràctiques irregulars, amb què va contactar la setmana passada EL PERIÓDICO, s’escuden, d’entrada, en el fet que els últims anys no han sigut fàcils per a l’escola concertada. A la crisi i les retallades en educació s’hi ha sumat la caiguda de la natalitat a Catalunya i que a Badalona, per motius que encara no han sigut analitzats, ha sigut especialment acusada. Així aquest any 2016 està previst que en la preinscripció per a P3 a les escoles de la ciutat hi hagi un 7,5% menys d’infants que l’any passat.

«El problema és doble: a P3 hi falten alumnes, però a primer de l’ESO, almenys a Badalona, hi falten instituts públics, que no s’han construït aquests anys. Això beneficia clarament la concertada», afirma David Guerrero, president de la Fampas.

Notícies relacionades

El Síndic de Greuges de Catalunya ha instat la Generalitat a extremar encara més els mecanismes de supervisió «en el procés d’admissió d’alumnes corresponent al curs 2016-2017 per verificar que no es cometen irregularitats en els centres implicats». El Síndic ha demanat també a Ensenyament més transparència, perquè en alguns dels casos, «que podrien ser causa d’incompliment greu del concert», el departament no ha facilitat tota la informació requerida.

ACUSACIONS GREUS  

Les irregularitats fins ara conegudes afecten els col·legis Arrels-Esperança i Arrels-Timbals (tots dos d’una mateixa fundació) i Garbí Pere Vergés, que van ser sancionats, i el Nen Jesús de Praga, per al qual només hi va haver una amonestació. Ensenyament confirma així mateix haver investigat un cas en la preinscripció del 2015 a l’escola López Torrejón, que finalment «es va corregir abans de la matrícula», assegura la directora del centre. «Les acusacions són greus», admet, per la seva banda, la regidora d’Educació a l’Ajuntament de Badalona, Laia Sabater, que lamenta que l’escassa contundència amb què moltes vegades actua la Generalitat en aquests casos pot acabar donant ales a nous fraus.