cita d'elits

La globalització arriba ferida de nacionalismes a la cimera de Davos

La cita anual del Fòrum Econòmic Mundial a Davos espera més de 3.000 líders polítics i socials

Les vies de cooperació internacional s'esquerden per les guerres comercials i les tensions geopolítiques

rosas46597074 reunion foro davos world economic forum190118211504

rosas46597074 reunion foro davos world economic forum190118211504 / FABRICE COFFRINI

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Està sent un mes de grans nevades als Alps suïssos. La capa de neu arriba fins als quatre metres en alguns cims i per prevenir riscos s’ha fet necessari provocarallaus controladesque han deixat imatges impressionants i la destrossa de part d’un hotel aDavos. Es podria dir que la petita localitat alpina ja està llesta per rebre entre el 22 i el 25 de gener, per quaranta-setè any, líders polítics, econòmics i socials de tot el món (en aquesta ocasió s’esperen uns 3.000; 24 d’ells espanyols) al Fórum Econòmic Mundial (WEF per la seva sigla en anglès) amb el repte de trobar un nou rumb per a una cooperació internacional que arriba malferida per efecte dels nacionalismes i les guerres comercials.

El tema de la reunió d’aquest any és ‘Globalització 4.0: Com dissenyar una arquitectura global en temps d’una quarta revolució industrial’Globalització 4.0. I el repte que es planteja és com corregir l’important descontentament social per l’augment de lesdesigualtatsal món desenvolupat i el ressorgiment delpopulismei el nacionalisme com a reacció als excessos de laglobalitzacióa les últimes dècades. 

Abusant del precedent de la novel·la ‘La muntanya màgica’,es podria dir que la globalització arriba tuberculosa a la localitat alpina on l’escriptorThomas Mannva ubicar el seu llegendari sanatori de malalties respiratòries.

Riscos globals

La reunió arriba precedida per la recent presentació del tradicionalinforme sobre riscos globals, a partir d’una enquesta a 1.000 líders mundials (80 dels quals, espanyols), que aquest any torna a assenyalar elcanvi climàtici elsatacs cibernèticsa gran escala com les amenaces més probables. A més, s’apunta l’augment de la polarització de les societats, la desigualtat d’ingressos i riquesa i l’augment del sentiment nacional entre les principals tendències que dominen el món. L’augment de lestensions geopolítiquesi geoeconòmiques s’assenyala com el risc més urgent el 2019, amb el 90% dels experts pronosticant una confrontació econòmica més gran entre les grans potències aquest any.

La guerra comercial, el ‘brexit’, la desacceleració del creixement i la por d’alguns que l’economia mundial s’encamini cap auna nova recessióformaran part de les preocupacions d’aquesta reunió alpina. “¿Podríem ser somnàmbuls en una nova crisi?”, es pregunta un dels documents de reflexió presentats al Fòrum.

Absències i presències il·lustres

Massa reptes globals en un moment en què alguns dels grans líders internacionals han declinat assistir a la reunió de Davos per atendre els seus propis problemes nacionals.  El tancament parcial de l’administració nord-americana, les protestes dels ‘armilles grogues’ i el caos polític derivat del ‘brexit’ han portatDonald Trump, el francès Emmanuel Macron i la britànica Theresa May a cancel·lar la seva assistència al fòrum. Una cosa semblant ha passat amb el mexicàManuel López Obrador.

Sí que tenen previst assistir al fòrum el japonèsShinzo Abe, l’alemanyaAngela Merkel, l’italiàGiuseppe Contei el brasilerJair Bolsonaro. També l’espanyol Pedro Sánchez, que torna a portar la presència al Fòrum d’un president espanyol després de vuit anys d’absència. Després que José Luis Rodríguez Zapatero va acudir a Davos el 2010 per defensar la solvència d’una economia espanyola, el seu successor Mariano Rajoy no va tornar a portar la presència del Govern espanyol a la localitat alpina.

Notícies relacionades

La representació empresarial espanyola en la 49a edició del Fòrum Econòmic Mundial que se celebrarà a Davos entre els dies 22 i 25 de gener comptarà amb la presència a la localitat suïssa dels presidents dels dos grans bancs espanyols, Santander i BBVA, així com dels màxims responsables d’empreses comIberdrola, Repsol, Ferrovial, Acciona o Repsol, entre altres personalitats del món econòmic.

.

Temes:

Davos