REVISIÓ

L'FMI rebaixa una dècima el creixement previst d'Espanya pel procés

L'organisme preveu un creixement del 2,4% aquest any, una dècima menys del que estava estimat

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras

Espanya creixerà menys del previst aquest any 2018 pel procés. Almenys sí ho ha assegurat aquest dilluns el Fons Monetari Internacional (FMI) en l'actualitzacions de les seves previsions: calcula que l'economia espanyola progressarà aquest exercici el 2,4%, una dècima menys del previst inicialment, per les conseqüències de la "incertesa política". Espanya hauria tancat el 2017 amb un creixement de l'economia del 3,1% -sense canvis respecte del que va anunciar a la tardor-, segons el mateix estudi.

La previsió per a Espanya contrasta amb les que fa de la resta d'Europa. "Les taxes de creixement de moltes de les economies de la zona de l'euro s'han revisat a l'alça, especialment per a AlemanyaItàlia i els Països Baixos, cosa que reflecteix un impuls de la demanda interna més gran i la una demanda externa superior", afirma l'informe. D'aquesta manera, l'FMI preveu una projecció del PIB alemany per a aquest any del 2,3% (cinc dècimes més del previst), de l'1,9% a França (una dècima més del que està anunciat) i de l'1,4% a Itàlia (tres dècimes més).

D'entre els països que dona detalls, Espanya Sud-àfrica són les úniques economies en què es rebaixa la seva previsió de creixement. Els Estats Units creixeran aquest any el 2,7% (quatre dècimes més del previst), el Japó l'1,2% (cinc dècimes més) i el Regne Unit creixerà el 0,5% (previsió sense canvis).

Notícies relacionades

En general, l'FMI afirma que "l'activitat econòmica mundial continua el seu creixement ferm". Així, estima que el creixement global va ser del 3,7% el 2017, 0,1 punts percentuals més del que estava projectat a la tardor i mig punt més que el 2016. "El repunt del creixement ha sigut ampli, amb notables sorpreses alcistes a Europa i Àsia". A més, les previsions de creixement mundial per al 2018 i el 2019 "s'han revisat a l'alça en 0,2 punts percentuals", fins al 3,9% en tots dos casos. "La revisió reflecteix l'augment en l'impuls del creixement global i l'impacte esperat dels canvis en la política tributària aprovada recentment als Estats Units".

A l'alça el 2019

El FMI també ha actualitzat les previsions per al 2019. Per a l'any que ve, Espanya creixerà el 2,1%, una dècima més del previst en les estimacions de tardor. De nou, Espanya creixerà més que Alemanya (2%, mig punt més del previst), França (1,9%, sense canvis) i Itàlia (1,1%, dues dècimes més).