debat fiscal

Gestha afirma que la reforma de l'IVA de Brussel·les fomenta el consum

Els tècnics d'Hisenda consideren que si els tipus s'apliquen amb precisió augmentrà la recaptació per l'impost

zentauroepp41506392 barcelona   07 01 2018    sociedad   compradores  ataviados 180107125201

zentauroepp41506392 barcelona 07 01 2018 sociedad compradores ataviados 180107125201

2
Es llegeix en minuts

El sindicat de tècnics d’Hisenda, Gestha, defensa que la reforma dels tipus de l’IVA proposada aquesta setmana per la Comissió Europea és positiva, al considerar que «és molt més flexible que el règim actual» i que si els diferents tipus s’apliquen «amb precisió» es fomentarà el consum, i s’aconseguirà una recaptació més elevada. Així ho va assenyalar el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, que va explicar que la modificació –que juntament amb la realitzada l’octubre passat per canviar la liquidació de l’IVA en origen per la de destí té com a objectiu establir «una zona IVA única»– serà molt positiva per acabar amb el frau fiscal de l’IVA transfronterer, una pèrdua que va xifrar en 50.000 milions.

    

En aquest sentit, el secretari general de Gestha va considerar que la reforma «d’un abast molt més gran» per combatre el frau de l’IVA és la relativa al canvi de la localització de la liquidació, més que els nous tipus. La proposta de la Comissió Europea planteja establir, a més del tipus normal del 15%, uns altres dos tipus diferents entre el 5% i el 15%, un tipus entre el 0% i el 5%, i un altre tipus del 0%.

    

Això, segons Mollinedo, permetrà que si els tipus s’apliquen «amb precisió» es pugui «estimular l’economia i rebaixar l’atur», i amb això, conseqüentment, incrementar el consum i la recaptació. A més, també va explicar que els nous tipus permetran «fer més progressiu» un impost que és considerat «regressiu per al 85% dels declarants, els que cobren menys de 30.000 euros, i per més del 93% dels ciutadans, tenint en compte els no declarants». 

64.000 MILIONS

Per mesurar la importància de l’IVA, el representant de Gestha va recordar que els tècnics preveuen una recaptació d’aquest impost per al 2017 d’uns 64.000 milions d’euros, fet que suposa que serà el segon tribut que més recapta a Espanya després de l’IRPF. En qualsevol cas, Mollinedo va recordar que Espanya té molt camí per recórrer en la millora de l’IVA perquè és un dels països de la Unió Europea amb una recaptació més baixa per aquest impost.

Notícies relacionades

    

Per últim, sobre la idea de la Comissió Europea que en l’aplicació dels tipus els estats hauran de garantir que el tipus mitjà ponderat de l’IVA sigui com a mínim del 12%, Mollinedo va assenyalar que a Espanya aquesta dada se situa al voltant del 15%. En aquest sentit, va assenyalar que si l’aplicació dels nous tipus fa baixar aquesta xifra fins al 12%, possiblement suposarà una pèrdua de recaptació, però que, a causa del caràcter regressiu de l’impost, també pot afavorir bona part de la població si suposa la baixada de l’IVA de determinats productes bàsics com són, per exemple, els articles d’higiene.