ESTAT DEL BENESTAR

L'ampliació del període de càlcul de la pensió en frenaria la revalorització

L'augment de la despesa derivada de la proposta obligaria a aplicar més temps el mínim del 0,25%

La cotització mitjana pateix una forta caiguda a partir dels 60 anys

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes

La proposta que ha fet el PP i el Govern d’ampliar o millorar el període de càlcul de les pensions de jubilació és una mesura de doble tall. Encara que la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va explicar que la modificació permetria millorar la pensió dels treballadors que tinguin anys dolents de cotització just abans del seu retir, suposaria un augment de despesa que podria frenar una millora en la pujada de les pensions.

    

Després de l’última reforma de la Seguretat Social que va aprovar el Govern del PP el 2013, el sistema públic està format per vasos comunicants de tal manera que qualsevol mesura afecta la situació global dels comptes i, de rebot, la fórmula fixada per calcular l’índex de revalorització de les pensions (IRP). Aquest índex es basa en una fórmula matemàtica que té en compte l’evolució dels ingressos, el nombre de pensions que paga el sistema públic, la diferència entre l’últim sou i la jubilació (conegut com a efecte substitució) i la correcció dels comptes per superàvit o dè­ficit.

    

A l’espera que el PP o el Govern concretin la seva proposta d’ampliació del període de càlcul, tant els sindicats com els partits de l’oposició i els experts han advertit que la proposta del PP suposaria un augment de la despesa en prestacions socials al millorar la base de cotització que es té en compte per calcular la paga.

    

«L’augment de la despesa en pensions tindrà el seu reflex en un valor de l’IRP més baix o en la revalorització del mínim, el 0,25%, durant més anys. Qualsevol mesura que s’apliqui al sistema no és neutral perquè l’IRP recull aquests canvis», va assegurar Enrique Devesa, un dels experts que va aconsellar al Govern en la redacció de l’última reforma de la Seguretat Social. «En definitiva, ho hauran de pagar tots els pensionistes del sistema, i no només els de jubilació», afegeix.

    

El secretari d’Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, va intentar aclarir la confusió que envolta la proposta que va llançar Báñez. Segons Burgos, es tracta que els ciutadans puguin elegir l’opció que més els afavoreixi per calcular la seva pensió tenint en compte els 25 últims anys de cotització o bé tota la vida laboral descartant els pitjors anys. Aquesta última opció només la podran demanar els empleats que hagin cotitzat uns 38 anys i que arribin a l’edat ordinària de jubilació. «L’objectiu no és salvaguardar el sistema de pensions, que se salvaguarda amb ocupació i creixement econòmic, sinó que sigui més equitatiu i just», va indicar el secretari d’Estat.

COMPAREIXENÇA

Malgrat aquests aclariments, el PSOE ha sol·licitat la compareixença de Fátima Báñez a la Comissió del Pacte de Toledo del Congrés perquè expliqui les mesures que té previstes per garantir unes pensions dignes que mantinguin el poder adquisitiu i, al mateix temps, permetin resoldre el dèficit del sistema, que fins al novembre era de gairebé 19.000 milions d’euros anuals.

    

En termes generals, la vida laboral mitjana dels treballadors a Espanya passa per diferents fases. La conclusió d’un estudi elaborat pels professors de la Universitat Autònoma de Madrid Almudena Durán Heras i Fernando García Segovia és que es comença cobrant poc, el sou puja fins als 34 anys, i d’aquí fins als 60 es revaloritza en una mitjana més baixa en el cas dels homes i gens en termes reals si es tracta d’una dona.

Notícies relacionades

    

«A partir dels seixanta hi hauria una considerable reducció», indiquen els autors de l’estudi. La base mitjana de cotització diària ­passa d’una mica més de 60 euros fins a 50 en els homes i de 50 fins a gairebé 30 euros al dia per a les dones.