DIPUTACIÓ D'ALACANT

Cobrar sense treballar: un funcionari fa 15 anys que va enllaçant vacances i baixes

"És un 'baixista' de professió, un absentista patològic", denuncien els sindicats

Un grupo de empleados, en su puesto de trabajo, en una imagen de archivo.

Un grupo de empleados, en su puesto de trabajo, en una imagen de archivo. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un funcionari del centre psiquiàtric Doctor Esquerdo, a Alacant, fa 15 anys que enllaça baixes amb vacances i cobra de la Diputació. Segons ell, "al final s'ajunten moltes petites coses" que li impedeixen treballar. La situació ha arribat a tal punt que l'administració pública provincial ha arribat a contractar un auxiliar d'infermeria com a substitut durant tot aquest temps. 

El seu modus operandi sempre es repeteix, tal com explica el diari Información: una vegada aconsegueix un comunicat de baixa firmat per un metge, esgota el període legal d'un any i mig fins que la Seguretat Social li comunica que s'ha de reincorporar, ja que no té cap incapacitat. No obstant, tot seguit sol·licita les vacances que li corresponen pel temps que ha passat de baixa i, quan les esgota, presenta una altra baixa.

Des del 2011, no obstant, un canvi normatiu l'obliga a treballar entre baixa i baixa sis mesos, però -segons els seus companys- després de la seva última baixa s'ha declarat incapaç i per això li permeten que només hi vagi mitja hora els dijous. "És molt dur perquè jo no vull treballar per a la Diputació", argumenta el treballador.

Caps, companys i sindicats en contra

Ni la Diputació d'Alacant ni la Seguretat Social han pogut fer front a aquesta pràctica, ja que el procediment és tècnicament legal, i per això la situació és en boca de tots: fins i tot els sindicats van abordar el problema en una reunió abans de Nadal.

Notícies relacionades

"És un baixista de professió, un absentista patològic que s'ha anat buscant la vida per estar sempre de baixa i totes les institucions que han intervingut en aquest cas han anat complint amb la legalitat", segons un dels seus representants.

Per la seva banda, el diputat de Personal, Alejandro Morant, en culpa la Seguretat Social per no haver-li donat una incapacitat o haver-lo forçat a tornar a treballar. "És una pocavergonyada que no es pot admetre [...] Si no és apte per treballar, que li donin una incapacitat, però com que la Seguretat Social no paga el sou, que ho fa la Diputació, se'n desentenen". També han anat contra el metge, i fins i tot han tractat d'expedientar-lo i acomiadar-lo, però no ho aconsegueixen.