SECTOR CLAU

"Catalunya s'ha tornat antipàtica", diuen a França

El Govern francès va donar als seus ciutadans consignes de riscos de manifestacions i enfrontaments

1
Es llegeix en minuts
Irene Casado

L'impacte dels atemptats i del procés en el sector turístic català no passa desapercebut a l'altre costat dels Pirineus. «Catalunya s'ha tornat antipàtica: a Barcelona, els professionals del turisme tenen el blues»; «M'he preguntat si arribaria a Espanya o a Catalunya: a Barcelona, el turisme empal·lideix»; «A Catalunya, el turisme ensopega amb el referèndum sobre la independència»; són només alguns exemples dels titulars elegits per la premsa francesa durant els últims mesos.

A mitjans d'octubre, el procés ja influïa en la decisió dels francesos: «Barcelona, que és un dels principals destins durant el període de la Toussaint –vacances escolars que van començar el 21 d'octubre i que es van acabar el 6 de novembre a França–, pateix un retard en el nivell de reserves hoteleres d'entre un 5% i un 10%», explicava al diari regional Le Télégramme un portaveu de l'agència de viatges eDreams-Odigeo.

Notícies relacionades

Després de la convocatòria i posterior celebració del referèndum de l'1-O, com en altres països, França va donar als seus ciutadans consignes sobre els riscos de manifestacions i enfrontaments violents, recomanant evitar «els moviments de les multituds». La crisi política catalana va estar durant setmanes a la primera plana de la premsa i dels debats televisius. 

França coneix de primera mà com l'amenaça terrorista pot debilitar el turisme. Després dels atemptats del 2015 a París i la tragèdia de Niça el 2016, el país va perdre el seu lideratge com a primer destí turístic mundial. Després de dos anys flacs per al sector del turisme, el país gal va tancar el 2017 amb una nova xifra rècord: 89 milions de turistes estrangers.