balanç anual a Catalunya

Les inversions immobiliàries de l'últim trimestre del 2017 van doblar les del 2016

La fuga d'empreses pel procés no ha alliberat metres quadrats d'oficines a Barcelona

El volum total d'inversions va superar els 2.175 milions d'euros, un 17% menys que un any abans

zentauroepp41572133 terrassa centro comercial terrassa pla a economia180112130645

zentauroepp41572133 terrassa centro comercial terrassa pla a economia180112130645

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

En el quart trimestre del 2017 el nombre d’operacions d’inversió realitzades en el sector immobiliari a Barcelona van doblar les que es van realitzar el 2016. En volum, la xifra (538 milions d’euros) és un 4% inferior a la registrada un any abans, quan, no obstant es van portar a terme operacions de gran envergadura en el sector de centres comercials. Paradoxa. Perquè en el sector s’ha repetit sense parar que el procés polític de Catalunya ha tingut un efecte negatiu sobre la decisió dels inversors. Es tracta d’una idea que no nega la presidenta de Savills Aguirre Newman, Anna Gener, que va apuntar que hi ha hagut inversors que han preferit no prendre decisions a l’espera d’un entorn diferent: «L’any ha sigut intens en activitat, però hi ha hagut fons que han decidit esperar que es produeixi un entorn de més estabilitat per prendre les seves decisions», va explicar en la presentació de l’informe sobre l’evolució del mercat immobiliari català el 2017.

    

Sens dubte, sí que hi ha hagut operacions que no s’han arribat a fer per les circumstàncies polítiques. La consultora les quantifica en 400 milions d’euros. Però són només les que han transcendit als mitjans de comunicació: la decisió d’Hispania de no portar a terme la compra d’una cartera d’oficines o la paralització de la venda d’edificis de Realia i Mediapro. Però tot i així, entre octubre i desembre, s’han acabat realitzant 22 operacions d’inversió per les 11 que van tenir lloc el 2016. «Les operacions es tanquen en un moment concret, però comporten un procés d’entre tres i quatre mesos per culminar-les. És possible que la inèrcia del mercat hagi permès que es tanquin més inversions que s’havien gestat en trimestres anteriors. Fins al setembre l’evolució del mercat era molt bona», va comentar Hipólito Sánchez, director d’inversions de la consultora. 

    

Curiosament la inversió del quart trimestre de l’any ha representat una caiguda menys acusada que en el conjunt del 2017. Es van registrar operacions per valor de 2.175 milions d’euros, gairebé el 17% menys que el 2016, quan la xifra va arribar als 2.600 milions, segons les dades presentades ahir.

LES OFICINES ES QUEDEN

Una altra de les paradoxes que ofereix el mercat immobiliari català associades a l’entorn polític és que malgrat que més de 3.000 empreses han anunciat el trasllat de la seva seu fora de Catalunya, el mercat d’oficines no ha alliberat metres quadrats. Tot al contrari, ha absorbit més espai que el 2016, particularment al mes d’octubre (19.000 metres quadrats més) el més convuls de l’últim trimestre. 

Notícies relacionades

    

Aquest moviment de seus no ha comportat, no obstant, trasllat d’estructures ni personal fora de les seus tradicionals fins ara. Però no vol dir que no es pot produir en el futur. «Moltes empreses tenen compromisos de permanència en els seus contractes o ocupen un edifici que s’adapta perfectament a les seves necessitats i no es plantegen canviar a curt termini», va comentar Pablo Romaní, director d’operacions de la consultora.