SECTOR CLAU

Guerra de xifres per la caiguda del turisme a Catalunya després de l'1-O

L'OMT afirma que l'últim trimestre el descens dels visitants va ser del 20%

La Generalitat ho desmenteix i diu que va arribar el 5,5% més de visitants el 2017

Guerra de xifres per la caiguda del turisme a Catalunya després de l'1-O

JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El consum i el turisme són dos dels millors indicadors per observar l'impacte d'una crisi. En l'actualitat, analitzar aquests indicadors serveix per veure l'impacte econòmic que han tingut els atemptats de Barcelona de l'agost i el clima de tensió política de l'últim trimestre. La qüestió és què passa si les xifres que donen els uns i els altres no quadren: ahir, l'Organització Mundial del Turisme (OMT) va assegurar que l'últim trimestre del 2017 el turisme estranger va caure fins al 20% a Catalunya, mentre que la Generalitat ho va negar: segons els seus càlculs, en el global del 2017 el turisme estranger hauria crescut a la comunitat autònoma el 5,5%, basant-se en les dades oficials de l'Institut Nacional d'Estadística.

"Catalunya tornarà a créixer quan se solucionin els problemes turístics" derivats de la incertesa del procés sobiranista i dels atemptats de l'agost, va afirmar ahir el nou secretari general de l'OMT, Zurab Pololikaixvili. El responsable d'aquest organisme, en la primera intervenció després d'accedir al càrrec l'1 de gener passat, va xifrar el descens de l'arribada de turistes internacionals l'últim trimestre de l'any a Catalunya "entre el 15% i el 20%". Pololikaixvili no va especificar l'origen de les dades.

En el mateix acte, no obstant, la secretària d'Estat de Turisme, Matilde Asían, va destacar que l'arribada de turistes internacionals a l'autonomia va caure el 4,7% a l'octubre i el 2,3% al novembre, enfront del creixement a la resta d'Espanya. Per arribar a una hipotètica caiguda del 15%, doncs, al desembre les dades turístiques haurien de resultar en una important caiguda del 45,4%, xifra amb què ningú compta. De fet, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va afirmar ahir que el turisme a Catalunya comença a donar "símptomes de recuperació" degut a la "millora institucional" després de les últimes eleccions, el 21-D.

El ministre va assenyalar que és veritat que al novembre es va registrar un descens del 2% en el turisme a Catalunya, però va subratllar que en el conjunt de l'any s'acumula un creixement del 6%. D'aquesta manera, va afirmar que tant els mercats com els turistes estan "començant a descomptar" que després del procés electoral es conformarà a Catalunya un nou Parlament i un nou Govern que "actuarà dins de l'àmbit constitucional".

Turisme treu pit

També la Generalitat va reaccionar a les declaracions del secretari general de l'OMT, realitzat el tancament estadístic de les dades de turisme de l'any passat a Catalunya. La direcció general de Turisme va afirmar que la comunitat autònoma va rebre 19,1 milions de turistes estrangers, el 5,5% més que l'any anterior. 

Notícies relacionades

Els càlculs de la Generalitat s'han fet a partir de les dades oficials de l'INE fins al novembre més una estimació del desembre basada en el "descens més elevat l'últim trimestre", és a dir, suposant que al desembre va caure el 4,7%. Segons Turisme, aquests 19,1 milions de turistes van generar una despesa de 19.050,5 milions d'euros, el 9,1% més que l'any anterior (o 1.584 milions més). "El fet que hàgim crescut més en ingressos que en nombre de turistes indica que estem consolidant el model turístic de Catalunya, més sostenible i competitiu", va destacar el director general de Turisme, Octavi Bono.

L'Ajuntament de Barcelona va assegurar ahir que el 2017 va tancar amb més turistes rebuts que un any abans, tot i la "caiguda moderada" de l'últim trimestre.