INVERSORS INTERNACIONALS

Rajoy augura la millor era de creixement de la història si baixa la tensió a Catalunya

El president confia en la ràpida formació d'un Govern que respecti l'Estat de dret

El líder de l'Executiu considera "irreprotxable" la seva resposta al desafiament independentista

Rajoy veu irreprotxable la seva gestió a Catalunya i espera que la Generalitat acati la llei. / JOSÉ LUIS ROCA / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha explicat avui als inversors internacionals que l'economia espanyola està en condicions de protagonitzar "l'etapa expansiva més llarga de la nostra història" si, com ell mateix espera, s'aconsegueix formar "aviat" a Catalunya un govern que "acati l'Estat de dret" i permeti que "la situació política es normalitzi".

El president del Govern ha participat aquest dimarts a Madrid en la inauguració de la vuitena edició de l'Spain Investors Day, un fòrum econòmic i empresarial en què participen grans institucions inversores de tot el món i al qual assisteixen els presidents d'algunes de les principals multinacionals espanyoles.

Rajoy, que hi ha anat acompanyat del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha exalçat la recuperació de l'economia espanyola i, com ha subratllat els últims dies, ha tornat a afirmar que "la principal, l'única ombra que plana" sobre aquest procés resideix en la tensió política a Catalunya. Rajoy ha qualificat el secessionisme com "una forma més de populisme entre les moltes que estan apareixent a Europa" que s'ha de "combatre des de la legalitat i des de la raó".

Resposta política "irreprotxable"

El president ha defensat que, en el cas espanyol, "s'ha sabut donar una resposta legal, democràtica i políticament irreprotxable a un atac sense comparació al nostre ordenament constitucional com va ser la declaració unilateral d'independència". A partir d'ara, una vegada celebrades les eleccions del 21 de desembre, ha confiat que "aviat" es constitueixi un nou Govern "que acati l'ordre constitucional i l'Estat de dret i la situació política es normalitzi".

Notícies relacionades

Si és així -ha dit el president-, el creixement de l'economia espanyola serà "similar al dels últims anys", per sobre del 3% i, en tot cas, superior al 2,3% a què el Govern va rebaixar la seva previsió al setembre per la mateixa tensió sobiranista. "Sense seguretat jurídica ni respecte a la llei no hi pot haver cap prosperitat econòmica", ha dit Rajoy als inversors.

Si es compleixen els seus pronòstics, l'economia espanyola aconseguirà un creixement mitjà del 2,5% fins a, almenys, el 2020, així com reduir la taxa d'atur a l'11% de la població activa, baixar al 95% del PIB el nivell de deute i mantenir un superàvit comercial a l'entorn del 2% del PIB. "I seran Catalunya i els catalans els més beneficiats", ha postil·lat.