crisi informàtica

Apple confirma que els seus dispositius estan afectats per l'error de seguretat d'Intel

El conseller delegat de la firma de microprocessadors, Brian Krzanich, va vendre la majoria de les seves accions al novembre

2
Es llegeix en minuts

El gegant de la informàtica Apple ha confirmat aquest divendres que les deficiències de seguretat detectades recentment en microxips instal·lats en milions d'ordinadors a tot el món també afecten els seus dispositius, de manera que ja preparen proteccions per solucionar aquesta situació.

A través d'un comunicat oficial, Apple ha dit que tots els sistemes Mac i dispositius amb iOS estan exposats a aquests problemes de seguretat, "encara que no hi ha atacs coneguts que afectin els nostres clients en aquests moments".

La companyia ha detallat que iOS 11.2, MacOS 10.13.2 i tvOS 11.2 ja compten amb proteccions disponibles, i ha afirmat que en els pròxims dies continuarà facilitant pedaços per cobrir tota la seva gamma de productes. La confirmació d'Apple arriba després que Intel, la companyia al centre de la polèmica, assegurés que aquest problema de seguretat involucra diversos subministradors i no només a ells.

Intel ha donat resposta aquest divendres a la informació difosa per la revista digital britànica The register, que aquesta setmana ha revelat una esquerda que podia exposar els ordinadors a l'activitat dels hackers. En aquesta resposta assegura que els estudis elaborats en els últims mesos per diverses companyies mostren que "molts tipus de dispositius informàtics, com processadors i sistemes operatius de nombrosos i diferents subministradors, són susceptibles de veure's afectats per aquesta vulnerabilitat".

Doble error de seguretat

De fet, s'han detectat dos defectes: Spectre i Meltdown, segons la cadena britànica BBC. Aquest últim afecta ordinadors portàtils, de taula i servidors d'internet amb microxip d'Intel, mentre que Spectre tindria un abast més gran a l'afectar xips de telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors amb processadors d'Intel, ARM i AMD.

"Intel es compromet a proporcionar la màxima seguretat als seus productes i clients, i està col·laborant estretament amb moltes altres companyies tecnològiques per desenvolupar un mecanisme que resolgui aquest problema en tot el sector de manera immediata i constructiva", ha anunciat.

La companyia amb seu a Santa Clara (EUA) ha començat a "proporcionar actualitzacions de software i firmware (suport lògic intern) per minimitzar aquestes vulnerabilitats". Intel ha assegurat que qualsevol impacte en el rendiment de l'ordinador "dependrà de la càrrega de treball que es dugui a terme", encara que per a l'usuari mitjà la pèrdua de velocitat no hauria de ser considerable "i es mitigarà amb el temps".

Venda d'accions

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que Brian Krzanich, actual CEO d'Intelva vendre al mes de novembre la majoria de les seves accions a la companyia, just abans que es conegués el greu error de seguretat que afecta els seus processadors. Va guanyar al voltant de 24 milions de dòlars (19,9 milions d'euros) en aquesta transacció.

En el seu moment, aquesta monumental venda d'accions va aixecar sospites, ja que Krzanich es va quedar només amb les 250.000 accions a què l'obliga el fet de ser executiu d'Intel. Però ara la vulnerabilitat descoberta a tots els processadors d'Intel, i que també afecta la gran majoria de xips de la seva competència, fa pensar que va actuar de manera irregular. Segons declaracions oficials d'Intel a diversos mitjans nord-americans, aquesta venda no té res a veure amb el forat de seguretat descobert ahir.