La inversió immobiliària a Catalunya va caure un 30% l'últim trimestre

El total de les operacions del conjunt de l'any va pujar a 2.093 milions d'euros, un 17% menys que el 2016

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La inversió immobiliària anual el 2017 a Catalunya va pujra a 2.093 milions d’euros, el 17% per sota de la xifra registrada el 2016. L’últim trimestre de l’any es van invertir 470 milions d’euros al sector immobiliari català, per sota dels 672 milions invertits en el mateix període del 2016, la qual cosa suposa un descens del 30% sobre el mateix període de l’any anterior, i posa de manifest que la situació política ha acabat tenint un efecte dissuasori entre els grans inversors per portar a terme nous projectes, segons l’estudi anual portat a terme per la consultora immobiliària CBRE. 

Segons paraules d’Anna Esteban, directora de l’oficina de CBRE a Barcelona: «Com en altres sectors, la inestabilitat política també està afectant la confiança de l’inversor immobiliari. Per aquest motiu, la cautela és l’actitud imperant, com mostra que alguns inversors han posposat la presa de decisions sobre actius situats a Catalunya fins a l’any que ve». 

El sector d’oficines ha sigut el més destacat l’any 2017 pel que fa a l’atracció d’inversors. Va registrar un volum d’inversió de 782 milions d’euros (37% del total) i un volum un 4% superior a l’obtingut l’any 2016, quan les operacions al sector comercial van tenir més protagonisme. L’ha seguit el sector hoteler, amb 627 milions d’euros, i els sectors residencial i industrial i logística, que van arribar als 203 i 194 milions d’euros, respectivament.

El sector comercial ha sigut el que ha registrat un descens interanual més important, ja que amb 203 milions d’euros invertits la xifra és un 79% inferior a la de l’anterior exercici. No obstant, cal tenir en compte que l’any 2016 la xifra va ser excepcional a causa de l’operació de venda del centre comercial Diagonal Mar (prop de 500 milions d’euros).

CAPITALISTES ESTRANGERS / Al voltant del 38% de la inversió immobiliària portada a terme l’any 2017 a Catalunya ha vingut de l’estranger, en línia amb anys anteriors. Entre els principals països inversors destaquen França, amb un 13%, i els Estats Units, amb un 12% de quota de mercat.

Notícies relacionades

Les operacions més importants de l’any inclouen l’adquisició de l’Hotel Hilton Diagonal Mar per 150 milions d’euros per part d’Axa Real Estate, la compra de la Torre Glòries per part de Merlin Properties per un valor de 142 milions d’euros amb el propòsit de convertir-la en seu de l’Agència Europea del Medicament, cosa que finalment no va tenir lloc, com a conseqüència també de la inestabilitat política. Destaca també l’adquisició de la nau logística i seu social de Mango per part d’Invesco, el valor de la qual va arribar als 114 milions d’euros en una operació de sale&leaseback firmada l’últim trimestre.

En qualsevol cas, explica Xavier Güell, director de mercats de capitals de la consultora immobiliària a Barcelona, «les xifres de l’any 2017 confirmen que el sector immobiliari català és una destinació atractiva per a la inversió. De totes maneres, també és cert que la incertesa sobre el futur polític de Catalunya després de les eleccions del 21 de desembre plana sobre el 2018 i que, si es prolongués aquesta situació, és bastant possible que les xifres de l’any que ve mostrin l’alentiment de l’activitat en el sector».