pressupostos familiars

Les famílies van augmentar el seu deute financer en 6.863 milions al novembre

Els préstecs destinats a vivendes es van reduir un 3% i van provocar un caiguda del passiu total de l'1,3%

73k4181

73k4181 / CARLOS MONTANES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El deute de les famílies espanyoles es va situar el novembre passat en 711.708 milions d’euros, xifra que va suposar 6.863 milions més que el mes anterior i un repunt mensual del 0,97%, mentre que la taxa interanual va registrar una caiguda de l’1,3%, segons dades del Banc d’Espanya publicades ahir. Amb tot, l’endeutament de les llars va continuar el 2017 en nivells previs a l’inici de la crisi econòmica, cosa que va portar les famílies a reduir de mica en mica els préstecs contrets, gràcies també a la caiguda dels tipus d’interès i a l’abaratiment dels crèdits.

    

El descens del deute de les famílies en l’11è mes de l’any es deu al retrocés dels préstecs destinats a la compra de vivenda i d’altres préstecs transferits. En concret, els préstecs per a adquisició de vivenda van arribar als 529.370 milions d’euros. En comparació amb el novembre del 2016, aquests crèdits van caure el 3% i, en relació amb el mes d’octubre, van registrar un descens del 0,37%.

    

Tot i el descens de la inversió de les llars en vivenda, l’import que les famílies destinen al seu habitatge segueix ocupant la part més gran del seu endeutament, ja que suposa al voltant del 74,4% del deute. Els préstecs fora de balanç i altres préstecs transferits van baixar l’1,5% respecte al mes anterior i el 22,6% interanual, fins als 6.906 milions. Els préstecs al consum de les llars van pujar el 5% respecte al mes anterior, fins a arribar als 182.338 milions d’euros, encara que en taxa interanual van repuntar el 4,4%.

CRÈDITS A LES EMPRESES

Al contrari que les famílies, les empreses es van mantenir pràcticament en el mateix nivell que el mes anterior, al situar-se en 894.019 milions d’euros, cosa que suposa 425 milions més que a l’octubre. No obstant, l’endeutament de les companyies s’ha reduït el 2% respecte a fa un any.

Notícies relacionades

    

El lleuger augment del deute empresarial s’explica, fonamentalment, per l’alça dels préstecs d’entitats financeres residents.