COST DE LA VIDA

L'any comença amb la pujada de preus regulats

El gas natural, els peatges de les autopistes, el franqueig de cartes i l'aigua s'encareixen des d'aquest 1 de gener

MACRO TORMENTAS INUNDACIONES   UNA  SEMANA  DESPUES    AUTOPISTA  A 16  O  C  32

MACRO TORMENTAS INUNDACIONES UNA SEMANA DESPUES AUTOPISTA A 16 O C 32 / NEG

1
Es llegeix en minuts

El 2018 comença amb la pujada del gas natural, dels peatges de les autopistes i del franqueig de cartes i postals, però també amb la revalorització de les pensions i l’alça del salari mínim interprofessional (SMI). Les pensions pugen el 0,25%, i el salari mínim, el 4%, fins a 735,9 euros mensuals en 14 pagues (10.302,6 euros anuals).

Les tarifes d’últim recurs (TUR) del gas natural pugen una mitjana del 6,2% a partir de dilluns. En concret, la TUR 1, a la qual estan acollits els clients que utilitzen el gas per al subministrament d’aigua calenta i cuina, s’encareix el 4,9%. La TUR 2, que fan servir consumidors que també tenen calefacció de gas, ho farà el 6,6%. Aquest repunt es deu a la pujada de la matèria primera en els mercats internacionals, ja que el Govern mantindrà congelada la part regulada de la factura per quart any consecutiu. Així mateix, l’Executiu mantindrà congelada el 2018 la part regulada del rebut de la llum, que representa al voltant del 60% de la factura.

Transport i comunicacions

Notícies relacionades

Fora de l’àmbit energètic, els peatges de les autopistes dependents de l’Administració General de l’Estat pujaran l’1,91%. En el transport aeri, Aena abaixarà les taxes aeroportuàries el 2,22%, però no des de l’1 de gener, sinó a partir de l’1 de març. Pel que fa les telecomunicacions, Telefónica congela la seva quota d’abonament, que es manté en 14,33 euros, un preu que no ha variat des del 2013.

Sí que puja, a partir de l’1 de gener, el franqueig de les cartes i les targetes postals ordinàries amb destins nacionals, que passa a costar 55 cèntims, cinc cèntims més, un ascens del 10%. El franqueig de les cartes i les targetes postals internacionals s’encarirà 10 cèntims, les destinades a països europeus passaran d’1,25 euros a 1,35 euros i les que es dirigeixin a la resta del món costaran 1,45, euros en comparació dels 1,35 euros actuals.