avanç de dades

El dèficit públic va caure a l'1,5% del PIB en el tercer trimestre

Montoro qualifica la crisi catalana dels últims mesos com "la pitjor de la història de la democràcia"

41425726 601

41425726 601

1
Es llegeix en minuts

El dèficit de totes les administracions públiques va tancar el tercer trimestre de l'any en l'1,5 % del PIB, percentatge que va suposar 1,3 punts menys que al final del mateix trimestre de fa un any, quan era el 2,88%, segons ha avançat aquest dijous el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Durant la seva intervenció en la firma de l'acord sanitari de Muface per als funcionaris 2018-2019, Montoro ha valorat aquesta dada, una de les que aquest dijous se sabran juntament amb el dèficit de l'Estat fins al novembre i de les comunitats autònomes fins a l'octubre.

Notícies relacionades

Montoro ha destacat que amb aquestes xifres "està a l'abast de la mà" l'objectiu de tancar l'any amb un dèficit del 3,1 % i que s'està corregint mentre l'economia creix i es creen 600.000 llocs de treball. "Reduir el dèficit és la palanca més poderosa per crear ocupació", ha incidit. El Govern sempre ha defensat aquesta correlació entre el control del dèficit i l'ocupació, davant la posició dels economistes d'esquerres que segueixen recordant que és precisament aquesta obsessió amb el dèficit la que frena una millora global de l'economia.

El remei del 155

Montoro també ha volgut subratllar que ni la crisi de Catalunya, "la pitjor de la història de la democràcia", ha impedit que es creï ocupació i es redueixi el dèficit, gràcies a l'aplicació de l'article 155 i el control de les finances a la regió. Per al 2018, ha conclòs, s'haurà de continuar amb la via de la reducció del dèficit públic i amb la qualitat del creixement econòmic que permeti seguir creant ocupació.