cobertura de riscos

Vendaval en el sector de les assegurances

Els huracans i altres catàstrofes naturals situen el 2017 com el tercer exercici més car per a l'assegurança des del 1970

Palm trees sway as strong wind blows in Key Largo, Florida, U.S., September 9, 2017, in this still image taken from a video obtained from social media. Picture taken September 9, 2017. Facebook/Laura Kushner Gibson/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES

Palm trees sway as strong wind blows in Key Largo, Florida, U.S., September 9, 2017, in this still image taken from a video obtained from social media. Picture taken September 9, 2017. Facebook/Laura Kushner Gibson/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES / SOCIAL MEDIA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les pèrdues econòmiques lligades a catàstrofes naturals i desastres causats per la mà de l’home han ascendit aquest any a uns 258.000 milions d’euros, davant dels 188.000 milions de l’exercici passat, segons dades preliminars calculades per la reasseguradora suïssa Swiss Re, un dels gegants d’aquest sector que cobreix els riscos de les pòlisses. 

D’aquesta forma, els costos que han hagut d’assumir les companyies han augmentat de manera significativa fins als 136.000 milions de dòlars (uns 115.000 milions d’euros, al canvi actual), més del doble que el 2016. En general, després d’un exercici de costos més grans d’aquesta mena, n’acostuma a venir un altre en el qual acaben pujant les primes dels diferents rams per als particulars i les empreses, a través de les primes que paguen.

Harvey, Irma i Maria

El 2017 ha estat marcat pels huracans HarveyIrma Maria, que van afectar el Carib i el sud dels EUA. Aquest conjunt d’inclemències meteorològiques han fet que aquest sigui el tercer any més car per a les asseguradores des del 1970, segons el grup suís. Després de 12 anys en els quals els huracans no assolien el territori dels EUA, aquest any ha sigut el segon més costós des del 2005 de l’historial que recopila Swiss Re. En aquest exercici es van produir els danys causats pel Katrina, el Wilma i el Rita, recorda la companyia suïssa.

«En els anys recents, les pèrdues de les asseguradores per desastres han superat els 100.000 milions de dòlars [uns 84.300 milions d’euros] en poques ocasions», assegura Martin Bertogg, responsable de catàstrofes de Swiss Re. «El sector assegurador ha demostrat que pot fer front a aquestes enormes pèrdues», afegeix. 

Climatologia extrema als EUA

Els costos es van disparar a partir de la segona meitat de l’exercici, període durant el qual els danys que han hagut de cobrir les asseguradores han pujat a 93.000 milions. I encara és una factura provisional. «La meteorologia extrema als Estats Units en la segona meitat de l’any ha sigut la principal causa de l’elevada xifra de pèrdues assegurades durant l’any», indica l’entitat suïssa. En el primer semestre, les pèrdues eren inferiors a les registrades en el mateix període del 2016.

S’hi han d’afegir a més els incendis a Califòrnia, amb uns danys immobiliaris que s’han avaluat fins ara en uns 7.300 milions de dòlars (6.150 milions d’euros). L’exercici s’ha vist també marcat pels terratrèmols a Mèxic, amb uns costos estimats per a les companyies d’uns 2.000 milions de dòlars (1.680 milions d’euros), segons els càlculs preliminars fets per la companyia.

Cicló Debbie

Notícies relacionades

La catàstrofe més cara de l’any va ser el cicló Debbie, que va afectar el març passat les costes del nord-est d’Austràlia, amb uns costos estimats de 1.300 milions de dòlars (1.100 milions d’euros). Les pèrdues assegurades atribuïbles a catàstrofes naturals van sumar 131.000 milions de dòlars (110.373 milions d’euros), mentre que els desastres causats per l’ésser humà van provocar pèrdues assegurades per import d’uns 5.000 milions de dòlars (4.213 milions d’euros).

No obstant, l’impacte als Estats Units dels huracans HarveyIrma Maria entre els mesos d’agost i setembre van disparar la factura per indemnitzacions i han portat el 2017 a situar-se entre els exercicis més costosos per a l’assegurança en gairebé mig segle, segons es conclou en aquest estudi anual que realitza una de les líders mundials del sector.