ACTIVITAT A L'ALÇA

UGT denuncia frau laboral en quatre empreses de repartiment a domicili

El sindicat reclama a la Direcció General de Treball que investigui Deliveroo, Glovo, Ubereats i Stuart

Sol·licita que se'ls consideri assalariats i les firmes paguin les cotitzacions a la Seguretat Social

icoy35547284 glovo170426182159

icoy35547284 glovo170426182159 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

El setge a les condicions laborals dels repartidors d’empreses d’enviament a domicili que operen a internet segueix incrementant-se davant un suposat frau en aquests contractes laborals. El sindicat Unió General de Treballadors (UGT) ha decidit que és hora que intervingui el Govern i ha presentat una denúncia davant la Direcció General de Treball en què apunta l’existència de falsos autònoms a Deliveroo, Glovo, Ubereats i Stuart, empreses sobre les quals sol·licita una investigació per la vulneració dels drets la­borals.

    

El sindicat ha reunit informació a través de la seva pàgina a internet Turespuestasindical.es sobre la situació d’aquests treballadors, i la seva denúncia es produeix després de la resolució en contra de les empreses per part de la Inspecció de Treball de València, que considera que s’ha d’estendre a tot Espanya.

    

La denúncia, a la qual s’adjunta una carta de Gonzalo Pino, secretari de Política Sindical d’UGT, que assenyala que aquests repartidors o riders (denominació en anglès que utilitzen aquestes empreses) mantenen una «relació fraudulenta de falsos autònoms» ja que en realitat són «treballadors assalariats per compte aliè». Les empreses denunciades busquen així reduir els costos laborals.

    

Aquestes companyies «treballen amb un mateix model econòmic basat en una aplicació informàtica amb la qual poden saber en tot moment la geolocalització del treballador i impartir ordres, ofertes i san­cions».

    

L’aplicació de telèfon mòbil a través de la qual operen aquestes companyies organitza horaris i distribueix, segons una avaluació personal, les franges en les quals el treballador podrà rebre comandes. «És l’empresa la que decideix qui treballa i qui no cada dia, en quines zones i amb quin horari», assenyala l’escrit de denúncia, que subratlla que «sense realitzar comandes no es guanyaran diners, encara que el treballador o la treballadora estigui al carrer».

    

Rubén Sanz, coordinador de la web del sindicat que ha recollit denúncies d’aquests treballadors per presentar el cas al Ministeri d’Ocupació, assenyala: «Hem estat amb ells a peu de carrer, passant fred i calor i coneixent el que els passa habitualment, com per exemple, que els roben la bici amb freqüència».

    

«Aquells que no compleixen els criteris imposats amb aquestes empreses són desconnectats, acomiadats, cessen la seva activitat», explica la demanda, «sense explicacions ni indemnitzacions». El sindicat apunta, a més, a una nova modalitat en què deixen amb zero hores la següent setmana de treball a aquells que no acaten les seves ordres.

ESTRATÈGIA DE REPARTIMENT

La geolocalització permanent d’aquests repartidors els porta a estar a prop dels restaurants que proveeixen de productes per al repartiment a domicili. «Aquest sistema interessa a les empreses perquè com més treballadors, millor», assenyala Sanz, i afegeix: «Això no vol dir que hi hagi més comandes i més feina sinó que com més treballadors millor, però en el temps d’espera no poden fer res més».

Notícies relacionades

    

Aquests treballadors estan «atrapats en un sistema imposat» en què ells «no poden negociar el preu de les comandes i serveis, encara que les empreses el modifiquen unilateralment», subratlla el text. «Depenen de l’empresa amb la qual presten serveis per poder treballar, els donen la infraestructura necessària per poder realitzar la feina, els imparteixen una formació prèvia, porten la imatge de l’empresa per tota la ciutat, els prohibeixen parlar amb els proveïdors», uns indicis que demostren, segons UGT, que hi ha una relació laboral, i també denuncia que els treballadors han d’assumir l’IVA, IRPF, Seguretat Social d’autònoms, manteniment del vehicle, assegurances, etcètera.