mercat immobiliari

El 30% de les compres de vivenda es fan sense hipoteca

El crèdit per finançar l'adquisició de cases va augmentar un 8,2% a l'octubre

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El nombre d'hipoteques constituïdes sobre vivendes inscrites als registres de la propietat es va situar en 24.706 el mes d'octubre passat, xifra un 8,2% superior a la del mateix mes del 2016, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest repunt interanual, amb què s'acumulen sis mesos consecutius d'alces, és un punt inferior a l'experimentat al setembre, quan les vivendes hipotecades van augmentar un 9,2%.

Però el nombre d'operacions de compravenda és molt superior al d'hipoteques. Comparant les dades de crèdits concedits que ha donat a conèixer aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb les de compravenda del mes d'octubre, més d'un 30% de les operacions que es tanquen al mes es fan sense hipoteca. L'últim any, un 11% dels compradors buscaven vivenda per comprar com a inversió, atrets sobretot per les altes rendibilitats que ofereix el lloguer en l'actual context de baixos tipus d'interès, segons estudis elaborats per Fotocasa.

Import mitjà

L'import mitjà de les hipoteques sobre vivendes va créixer el 9,2% respecte a l'octubre del 2016, fins als 120.628 euros, mentre que el capital prestat va pujar un 18,2% en taxa interanual, fins a situar-se en 2.980,2 milions d'euros.

En taxa mensual (octubre sobre setembre), les hipoteques sobre vivendes van baixar un 15,9%, mentre que el capital prestat va retrocedir un 18%. En els dos casos aquestes caigudes mensuals són lleugerament més grans que les experimentades l'octubre del 2016. El tipus d'interès mitjà per als préstecs hipotecaris sobre vivendes va arribar el mes d'octubre passat al 2,67%, el més baix de tota la sèrie històrica, davant el 3,17% del mateix mes del 2016, amb un termini mitjà de 24 anys.

A més, el 63% de les hipoteques sobre vivendes es van constituir a tipus variable, en contrast amb el 37% que es va firmar a tipus fix. Per a les hipoteques sobre vivendes a tipus variable, el tipus d'interès mitjà a l'inici va ser del 2,48% (amb un descens anual del 21,2%), davant el 3,09% per a les de tipus fix (un 3,7% menor).

Hipoteques a Catalunya

La firma de noves hipoteques per a l'adquisició d'una vivenda va créixer un 12,8% interanual a l'octubre a Catalunya, una de les comunitats autònomes on es van constituir més crèdits per a vivenda, amb un total de 3.998, darrere de la Comunitat de Madrid (5.168) i Andalusia (4.847). No obstant, la variació mensual a Catalunya va ser negativa, amb una disminució del 19,9%.

Notícies relacionades

"Les últimes dades d'hipoteques publicades per l'INE mostren un avanç una mica més moderat respecte a mesos anteriors per segon mes consecutiu. No obstant, es consolida la via positiva, ja que es tracta del sisè mes correlatiu amb creixement interanual. Els préstecs arriben als compradors, que s'estan endeutant amb un tipus d'interès a mínims històrics", ha afirmat Ferran Font, responsable d'Estudis de Pisos.com.

Des de Fotocasa, es recorda que els que estiguin a punt de firmar una hipoteca o es plantegin fer-ho han de tenir en compte que “l'actual situació de tipus d'interès en mínims històrics i euríbor en negatiu pot variar a mitjà termini, i per tant és convenient fer bé els càlculs de l'esforç que pot suposar la hipoteca en pitjors escenaris”, diu Beatriz Toribio.