Estudi

El 10% dels espanyols més rics posseeixen gairebé el 57% de la riquesa personal del país

Un informe coordinat per l'economista Thomas Piketty constata que des del 1980 la desigualtat ha augmentat al món

2
Es llegeix en minuts

El 10% dels individus més rics d'Espanya posseïen gairebé el 57% de la riquesa personal del país, amb una riquesa mitjana de gairebé 813.000 euros per adult en dades del 2013, segons l'estudi sobre desigualtat publicat pel World Inequality Report i coordinat, entre altres, per l'economista Thomas Piketty, i en el qual han participat 100 acadèmics de tot el món. Aquesta proporció encara s'ha aguditzat des d'aleshores. 

En el cas concret d'Espanya, l'estudi conclou també que el 50% més pobre posseïa només el 7% de la riquesa nacional, amb un patrimoni mitjà lleugerament superior als 18.900 euros. Aquestes dades, segons l'anàlisi, posen de manifest que les proporcions relatives de riquesa personal pràcticament no han patit canvis al llarg dels últims 30 anys.

A escala mundial

Pel que fa a les dades mundials, des del 1980 l'1% més ric de la població mundial ha acumulat el doble que el 50% més pobre, o el que és el mateix, el 27% de tots els nous ingressos generats al món van anar a parar a l'1% més ric, mentre que el 50% més pobre de la població mundial només va acumular el 13% del creixement total.

En termes numèrics, l'1% més ric representa actualment 75 milions d'individus, mentre que el 50% més pobre equival a 3.700 milions. La població entremig d'aquests dos extrems, majoritàriament composta per persones amb ingressos mitjans i baixos a Amèrica del Nord i Europa, ha experimentat una taxa de creixement dels ingressos molt baixa o fins i tot nul·la.

Tendència

Des del 1980 la desigualtat d'ingressos entre els individus també ha augmentat considerablement des del 1980. En el cas concret de la Xina i Rússia, l'1% més ric va duplicar el seu patrimoni entre el 1995 i el 2015, des del 15% fins al 30% i des del 22% fins al 43%, respectivament.

Els coordinadors de l'estudi (els economistes Thomas Piketty, Facundo Alvaredo, Lucas Chancel, Emmanuel Sáenz i Gabriel Zucman) adverteixen que la desigualtat de riquesa a nivell global continuarà augmentant si els països segueixen en la mateixa trajectòria que mantenen des del 1980, malgrat l'important creixement dels països emergents.

L'era de la desigualtat

L'any 2050, la proporció de la riquesa global acumulada pel 0,1% dels individus més rics del món, és a dir, 7,5 milions de persones en xifres actuals, serà igual que la de la classe mitjana, que englobarà 3.000 milions de persones.

Notícies relacionades

No obstant, els autors de l'estudi asseguren que l'augment de la desigualtat global no constitueix un futur inevitable, i limitar-lo tindria un impacte enorme sobre l'erradicació de la pobresa mundial. D'aquesta manera, afirmen que si tots els països seguissin la mateixa tendència que Europa des del 1980, els ingressos del 50% menys afavorit de la població mundial podrien augmentar des de 3.100 euros el 2017 fins a 9.100 el 2050. Alternativament, si els països seguissin la tendència dels Estats Units, els ingressos d'aquest 50% augmentarien únicament fins a 4.500 euros al voltant d'aquest any.

Fiabilitat de l'estudi

Les xifres presentades en l'informe combinen totes les fonts disponibles de dades econòmiques mundials, incloent-hi enquestes de llars, comprovants fiscals i informació nacional sobre ingressos i riquesa, així com informació sobre patrimoni a l'estranger. L'estudi se sustenta en l'anàlisi de més de 175 milions de dades sobre desigualtat.

Temes:

Igualtat