operació internacional

Disney anuncia la compra de la Fox per 52.400 milions de dòlars

L'operació, pagada en accions, inclou la producció de pel·lícules i les xarxes de cable

zentauroepp39600635 in this monday  aug  7  2017  photo  the walt disney co  log170809104218

zentauroepp39600635 in this monday aug 7 2017 photo the walt disney co log170809104218 / Richard Drew

2
Es llegeix en minuts

Pocs es pensaven que després de cinc dècades de contínua expansió, Ru-pert Murdoch deixaria anar l’imperi que ha aixecat durant tota una vida, però això és el que ha fet finalment als seus 86 anys. The Walt Disney Company ha arribat a un acord per adquirir un extens nombre d’actius de 21th Century Fox, des dels seus estudis de cine i televisió fins al seu negoci de televisió per cable, que compta amb 46 milions de subscriptors als Estats Units. L’operació s’ha tancat per 52.400 milions de dòlars, als quals s’hi han de sumar 13.700 milions més en concepte d’adquisició de part del deute de 21th Century Fox. O sigui, un total de 66.100 (més de 56.176 milions d’euros). La compra donarà peu a un mastodont planetari i servirà a Disney per competir en millors condicions en el negoci del vídeo per streaming, la gran pretensió del seu conseller delegat.

Disney era fins ara el segon conglomerat d’entreteniment més gran dels EUA, per darrere de Comcast, propietària de NBC Universal. Ara ha engolit el tercer, el gegant de l’australià Murdoch. L’adquisició haurà de ser aprovada pels reguladors antimonopoli dels EUA, però si s’acaba materialitzant, les seves conseqüències seran notables per al panorama mediàtic i el món del cine, ja que desapareixeria el que ha sigut fins ara un dels sis grans estudis de Hollywood, 20th Century Fox. La llista de la compra de Disney inclou a més el prolífic canal FX, planter de The AmericansLouie Fargo, 22 canals esportius, National Geographic, part de Hulu i Star India, la plataforma de pagament que més creix al gegant asiàtic.

EL PANORAMA MEDIÀTIC / També s’espera que Disney mantingui l’oferta per completar la compra de Sky TV, cosa que li serviria per expandir la seva presència en el mercat europeu. «Aquesta adquisició reflecteix el canvi en el panorama mediàtic», va dir el conseller delegat de Disney, Bob Iger, després que s’anunciés l’operació. «L’acord ens servirà per expandir el nostre abast internacional, i ens permetrà oferir històries de primera classe i plataformes de distribució innovadores a més consumidors al voltant del món».

Disney tenia fins ara un perfil molt marcat, amb pel·lícules i programes d’àmbit familiar, i amb aquesta operació podrà diversificar la seva oferta per mantenir la seva rellevància de cara al futur. El 2019 pretén llançar la seva pròpia plataforma de streaming per competir amb Netflix i Amazon, els intrusos que li estan menjant la truita als grans estudis de cine i televisió.

Notícies relacionades

«El motor subjacent d’aquest acord és la latent batalla pels drets de contingut i els serveis de streaming per fer front a la maquinària de Netflix», ha dit a l’L.A. Times l’analista Daniel Ives.

Murdoch, no obstant, no des­apareixerà del mapa. La seva família serà un dels principals accionistes de Disney i seguirà controlant Fox News, The Wall Street Journal o The Times, a més de diversos canals esportius i generalistes de Fox. Cap entra en l’operació. 

Temes:

Empreses Disney