anàlisi sindical

CCOO alerta que els beneficis empresarials pugen tres vegades més que els salaris

El sindicat considera que l'escassa demanda interna impedeix un creixement econòmic més sòlid

billetes

billetes

1
Es llegeix en minuts

Els salaris pactats en conveni van perdre sis dècimes de poder de compra, i les pensions, 1,8 punts, mentre que els beneficis empresarials augmenten el triple que els salaris i els dividends als accionistes creixen a dos dígits, segons informa el sindicat CCOO.

El sindicat reivindica pujades salarials per sobre de l'IPC, perquè guanyar poder de compra i millorar la productivitat és imprescindible per consolidar el creixement, retallar més ràpidament l'atur i reduir l'elevada desigualtat, ha assegurat avui en un comunicat.

Demanda interna

A CCOO la preocupa la baixa inflació estructural perquè reflecteix el menor impuls de la demanda interna, provocada per una baixa participació dels salaris en el creixement i un baix impuls de la inversió pública, cosa que es tradueix en menys ocupació i una reducció més lenta de l'elevat atur.

Demanda externa

Notícies relacionades

Segons el sindicat, el creixement econòmic es manté en el 3,1% gràcies a l'impuls de la demanda externa, una millora que es filtra poc a la resta de la societat, ja que les exportacions estan molt concentrades en poques empreses, que paguen pocs impostos i a més importen gran part dels seus factors productius, cosa que no genera ocupació a Espanya. 

Pensions

Pel que fa a les pensions, CCOO adverteix que perdran aquest any 1,75 punts de poder adquisitiu, ja que la inflació mitjana rondarà el 2% i la seva pujada només va ser del 0,25% d'acord amb l'Índex de Revalorització de les Pensions (IRP). El sindicat ha denunciat que el Govern va establir aquest índex amb l'objectiu de quadrar els comptes de la Seguretat Social i no per mantenir el poder de compra de les pensions ni en relació amb els preus ni en relació amb els salaris.