SOSTENIBILITAT

Fins al 40% menys en la factura de llum i gas

La Fundació Gas Natural estima que les llars podrien estalviar en els rebuts d'energia uns 5.300 milions a l'any

2
Es llegeix en minuts

Un estalvi de més de 5.300 milions d'euros a l'any o fins a un 40% menys de factura. Això és el que es podria retallar el rebut amb determinades mesures d'eficiència, depenent del clima, ús i estat de l'edifici, segons estima la Fundació Gas Natural Fenosa.

Segons l'últim índex d'eficiència energètica d'aquest organisme, les llars espanyoles podrien estalviar de mitjana un 27% en la factura del gas i l'electricitat simplement amb canvis en els seus usos i costums diaris, així com la millora de l'equipament energètic de les vivendes.

No obstant, aquest percentatge es podria incrementar fins a arribar a un 40% d'estalvi energètic amb la implantació de mesures dirigides a la rehabilitació de vivendes, com ara l'aïllament de parets i sostres, instal·lació de vidres dobles, tancaments amb trencament de pont tèrmic o la col·locació de rivets a les finestres, segons un altre estudi de la mateixa fundació, titulat Rehabilitació exprés per a llars vulnerables.

Hàbits de consum 

«Reduir la factura energètica dels nostres domicilis durant els mesos d'hivern és possible amb una combinació de modificacions en els nostres hàbits de consum, així com en intervencions concretes a les nostres vivendes», explica el director general de la Fundació, Martí Solà, que en el seu estudi proposa 77 mesures de rehabilitació de llars vulnerables amb un cost d'entre 50 i 7.000 euros.

Segons Gas Natural Fenosa, l'objectiu és posar en marxa «mesures passives fàcils d'instal·lar que es puguin fer des de l'interior de la vivenda, i en què no sigui necessari sol·licitar llicències d'obres o permisos de la comunitat de propietaris».

Entre aquestes solucions destaquen la instal·lació de tendals, la col·locació d'alfombres, la substitució de finestres, l'aïllament tèrmic als murs, o, en el cas dels hàbits de consum, mesures com ajustar el termòstat entre 19 i 21 graus durant al dia i entre 15 i 17 a la nit, o un ús més eficient de la rentadora i el rentavaixella, omplint-los abans de posar-los, i en el cas de la primera, rentar en fred.

Fred i calor

Així mateix, també proposen ajustar la potència contractada a les necessitats de cada vivenda (la part fixa del rebut), configurar la temperatura del frigorífic en l'interval de tres a set graus i el congelador a 18 graus sota zero (cada grau menys suposa un 7% més de consum, assenyalen els autors de l'estudi).

Notícies relacionades

Una altra de les mesures que són necessàries és el doble envidrament a les finestres. De fet, l'informe subratlla que el 40% de les pèrdues de calor a les llars es produeixen per la falta de bons aïllaments a les finestres.

Per últim, suggereixen apagar l'ordinador i la televisió si no seran utilitzats en els següents 30 minuts, i la utilització de regletes amb interruptor per agrupar diversos aparells i poder desconnectar-los durant la nit o en moments d'absència de la llar. L'stand-by, que no apaga del tot els dispositius, sinó que els deixa adormits o en suspens, suposa una despesa important en el rebut de la llum.