Concentració

Preocupació a la UE pel risc de monopoli de Lufthansa si compra Air Berlin

Competència tem que la suma de companyies comporti una alça dels preus

zentauroepp40509061 ftb02 d sseldorf  alemania  12 10 2017   foto de archivo de 171012100530

zentauroepp40509061 ftb02 d sseldorf alemania 12 10 2017 foto de archivo de 171012100530 / FRIEDEMANN VOGEL

1
Es llegeix en minuts

La comissària europea de Competència, Margthe Vester, va dir ahir que l’Executiu comunitari té «profundes preocupacions» pel risc que l’aerolínia alemanya Lufthansa pugui aconseguir el monopoli de diverses rutes si consuma la compra de la seva competidora, la també germànica Air Berlin.

    

«Tenim profundes preocupacions en matèria de competència perquè existeix el risc que en algunes rutes Lufthansa es converteixi de facto en un monopoli», va assegurar Vestager en una roda de premsa.  Comissió Europea (CE), que ha d’autoritzar l’operació, va ampliar la setmana passada el seu termini per decidir fins al 21 de desembre, després que Lufthansa presentés nous compromisos destinats a resoldre les inquietuds de Brus­sel·les.

    

Notícies relacionades

La comissària va dir que estan analitzant la resposta del mercat abans de pronunciar-se i va insistir que «la manera en què s’ha estructurat la transacció» és «problemàtic» i «crea molta incertesa» sobre el futur de passatgers i empleats.

ADVERTÈNCIA

En aquest sentit, va recordar que quan l’administrador concursal d’Air Berlin, que es va declarar insolvent a l’agost, va rebre ofertes per la companyia, Brussel·les ja el va informar que acceptar la de Lufthansa odria generar problemesde competència. Vestager va afegir que la Comissió ha fet «el que ha pogut» per evitar que els passatgers es vegin afectats, en concret permetre a Lufthansa operar 42 de 57 avions d’Air Berlin per garantir que els ciutadans poden volar mentre es resol el cas, però va subratllar que el resultat dependrà dels compromisos que les arts puguin presentar.