REUNIÓ A BRUSSEL·LES

L'Eurogrup escull Centeno nou president

El portuguès sortia com a favorit per substituir Jeroen Dijsselbloem

Juntament amb el portuguès han competit per al càrrec un luxemburguès, un eslovac i una letona

fcasals33094699 spanish economy minister cristobal montoro romero 160309210456

fcasals33094699 spanish economy minister cristobal montoro romero 160309210456 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Brussel·les

L'Eurogrup ha elegit aquest dilluns el ministre portuguès de Finances, Mario Centeno, nou president de l'Eurogrup, que substituirà a partir de mitjans de gener l'holandès Jeroen Dijsselbloem. Centeno ha guanyat en la tercera ronda de votacions. En la primera ha quedat eliminada la candidata letona, i de la segona només han quedat el luxemburguès Pierre Gramegna contra Centeno, que al final ha sigut el que s'ha imposat. 

Quatre eren els ministres d'economia i finances de la UE que han fet un pas endavant i aspiraven al càrrec: el portuguès Mario Centeno, l'eslovac Peter Kazimir, el luxemburguès Pierre Gramegna i la letona Dana Reizniece-Ozola. Espanya, que ja va presentar candidatura en l'última elecció, ha optat en aquesta ocasió per concentrar els seus esforços a aconseguir la vicepresidència del Banc Central Europeu que quedarà lliure el maig del 2018.

Notícies relacionades

Centeno, Kazimir, Reizniece-Ozola i Gramegna han confirmat el seu interès pel càrrec durant la reunió de ministres d'economia i finances de l'Eurozona que ha començat aquest migdia a Brussel·les. A priori Centeno sortia com a favorit i amb un lleuger avantatge respecte a la resta de candidats. El seu govern estava convençut que obtindria els vots necessaris per aconseguir aquest important càrrec.

“Tenim candidat i tenim president, a menys que hi hagi una sorpresa”, assegurava fa uns dies el primer ministre, Antonio Costa, que espera comptar amb el suport dels grans països i dels seus socis del sud. Per exemple, havien confirmat públicament que votarien per Centeno, a qui l'alemany Wolfgang Schäuble va definir al seu dia com el Ronaldo de l'Eurogrup, des d'Espanya fins a Grècia, encara que a Lisboa sumen entre els potencials vots Itàlia, França, Malta i altres partits governats pels socialistes.