Fenomen econòmic

El bitcoin repta el sistema

La moneda virtual arriba a superar els 11.000 dòlars i el regulador nord-americà legalitza un mercat de futurs per a la criptomoneda

Alguns experts defensen el fenomen i altres consideren que no és més que un joc piramidal perillós que amenaça els estalviadors incauts

41139451 601 / KAREN BLEIER (AFP)

41139451 601
FILE PHOTO: A Bitcoin (virtual currency) coin is seen in an illustration picture taken at La Maison du Bitcoin in Paris, France, June 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier/Illustration/File Photo

/

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El bitcoin s’ha convertit l’últim any en una amenaça per a l’economia mundial tal com la coneixem actualment. També en l’exponent d’una tecnologia disruptiva que pot soscavar en el futur la posició dels bancs i fins i tot dels estats a l’hora de definir les seves polítiques econòmiques. 

Primer va ser l’OCDE la que al seu últim informe Technology Outlook va alertar de la necessitat d’establir una regulació internacional urgent. Aquesta setmana passada, el bitcoin, la criptomoneda més utilitzada, superava la barrera dels 11.000 dòlars després d’haver duplicat el seu preu en un mes. Potser per això, el BCE i la Reserva Federal dels EUA es van veure obligats a reconèixer que les inversions en criptomonedes ja són un fenomen econòmic rellevant i que si s’estenen com a mitjà de pagament seran un element desestabilitzador per a l’economia mundial. El Banc del Japó reconeix actualment el bitcoin com a mitjà de pagament. 

El mateix premi Nobel Joseph Stiglitz va arribar divendres passat a proposar la prohibició del bitcoin. El professor del IESE Javier Díaz Giménez reconeix que l’opinió del Nobel és una mostra més del daltabaix a què s’enfronta l’economia tradicional davant el nou paradigma desencadenat per l’aparició de les criptomonedes: «Les targetes de crèdit estan mortes, i els cobraments per les transaccions que fan els bancs, també. El negoci bancari tal com el coneixem està en crisi i la regulació financera no podrà amb el bitcoin. Per prohibir-lo s’hauria de prohibir internet». «No tinc ni idea de si la seva cotització pujarà o baixarà, però mai serà zero», afegeix aquest defensor del bitcoin, que el considera l’avançada d’una tecnologia disruptiva: «El bitcoin és un club del qual pots o no formar part, però és l’anunci d’un món que ve, que ja funciona i que pots fer servir o no».

Prohibició

El professor d’Esade Jesús Palau no dubta a tenir una posició contrària a la dels defensors del bitcoin i les monedes virtuals: «Estic d’acord amb Stiglitz;s’ha de prohibir o controlar-lo molt de prop ja que facilita les activitats delictives i l’elusió fiscal. Res a dir de la seva tecnologia, que es pot utilitzar per a fins beneficiosos com reduir el cost de les transaccions financeres». «Tot el que sigui diners sense res al darrere només és joc i no es pot aconsellar a ningú que hi inverteixi els seus diners. El bitcoin és un sistema piramidal i ja només per raons purament ètiques seria un error no prohibir-lo».

Un entusiasta del fenomen bitcoin és John McAfee fundador de la firma informàtica McAfee Associates. Va fer literalment l’aposta de «menjar-se les pilotes» si el bitcoin no pujava a 500.000 dòlars el 2020. «Pronostico que el bitcoin arribarà a un milió de dòlars. Encara em menjaré el meu òrgan reproductor si estic equivocat», ha dit ara. 

L’últim moviment internacional al voltant dels bitcoins es va produir divendres. El regulador de derivats nord-americà (CFTC) va anunciar que permetrà que les entitats CME Group i CBOE Global Markets cotitzin futurs de bitcoins. 

Davant tanta eufòria, el governador de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, Randal Quarles, va alertar aquest divendres dels «greus problemes per a l’estabilitat financera» que podrien generar monedes virtuals com el bitcoin si en creix l’ús perquè no tenen «suport institucional». 

Notícies relacionades

Per al membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE) Yves Mersch, la clau per frenar el desenvolupament de les monedes virtuals serà tecnològica. Les transaccions han de ser gratuïtes i ràpides. A parer seu, l’ús del bitcoin com a actiu de liquidació és «marginal» i l’acceptació general com a mitjà de pagament per l’usuari mitjà és «insignificant». Però el repte del 

bitcoin ja s’ha llançat.