PREU D'UN BÉ BÀSIC

El rebut de la llum anual mitjà pujarà un 10% i 76 euros el 2017

Nadal adverteix que els preus no baixaran amb força fins que hi hagi més interconnexions amb Europa

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

El ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal. / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha estimat aquest dimecres que la factura anual de la llum per a un consumidor mitjà pujarà aquest any a 835 euros, un 10% i 76 euros més que el rebut anual del 2016 (759 euros). El mateix ministre va estimar al gener que l'increment seria de 100 euros. Respecte als 851 euros del 2015, el càlcul que ha fet ara suposa una baixada de 16 euros i un 1,8%.

Durant la seva compareixença a la comissió d'Energia del Congrés, Nadal ha atribuït aquest increment a la baixada de la quantitat d'aigua als pantans que ha provocat la sequera i a la caiguda del vent, que han reduït la generació hidroelèctrica i eòlica, dues de les tecnologies més barates. També a l'encariment del petroli provocat per la reducció de l'oferta acordada pels països productors.

Entre els mesos de gener i octubre, el rebut pagat per aquest consumidor mitjà (amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.900 quilowatts hora) va pujar a 688 euros, 74 euros i un 12% més que un any abans. En el cas de la factura del gas, el consumidor mitjà sense calefacció ha pagat 255 euros, vuit euros i un 4,5% més que en els deu primers mesos del 2015.

Estructuralment més cars

Notícies relacionades

El ministre ha destacat que els preus majoristes mitjans de l'electricitat es van situar en 59 euros per megawatt-hora al novembre, pels 56 euros del 2016, els 51 del 2015, els 47 del 2014 i els 42 del 2013. Aquest nivell de preus és similar al d'Itàlia i el Regne Unit, però superior al del centre i, sobretot, el nord d'Europa perquè en aquestes zones tenen més accés al gas rus i a l'aigua.

Aquesta situació, ha advertit, "només canviarà quan hi hagi prou interconnexions" elèctriques a la Unió Europea. Per això, ha explicat, el Govern està prioritzant en les negociacions amb la resta de països l'increment d'aquestes interconnexions, a més de congelar des de fa anys la part regulada del rebut i de prendre mesures per tractar de frenar l'increment del preu del gas a l'hivern.