LLUITA CONTRA EL FRAU

Brussel·les obre expedient a Espanya sobre blanqueig de capitals

La Comissió Europea exigeix al Govern espanyol que traslladi a la seva legislació tota la normativa sobre el rentat de diners

zentauroepp36555623 bru1 bruselas  b lgica  08 12 2016   el ministro espa ol de 161208152147

zentauroepp36555623 bru1 bruselas b lgica 08 12 2016 el ministro espa ol de 161208152147 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea ha obert un procediment d'infracció contra Espanya per no haver traslladat completament a la legislació nacional la quarta directiva europea sobre blanqueig de capitals, segons ha confirmat un portaveu de l'Executiu comunitari.

En concret, Brussel·les va enviar una carta d'emplaçament a les autoritats espanyoles sobre aquesta qüestió dijous passat, 23 de novembre. La directiva va ser aprovada el juny deñ 2015 i els estats membres havien de transposar les seves disposicions a les normatives nacionals abans del 26 de juny d'aquest any.

"Apresso Espanya a aprovar les noves regles contra el blanqueig de capitals com més aviat millor. Una transparència més estricta ajudarà a tallar el finançament terrorista i a millorar la lluita contra el blanqueig de capitals i l'evasió fiscal", ha expressat la comissària de Justícia, Vera Jourova.

Brussel·les ja va enviar al juliol cartes d'emplaçament a Bulgària, Estònia, Grècia, Croàcia, Xipre, Letònia, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia i Finlàndia per no haver comunicat la transposició de les noves normes i Irlanda, Letònia i Eslovàquia per haver-ho fet només parcialment.

Dijous passat, la Comissió Europea va remetre cartes també a Espanya i Portugal, per no haver traslladat "totalment" les disposicions de la directiva. Es tracta del primer pas d'un procediment d'infracció que pot finalitzar amb una denúncia davant el Tribunal de Justícia de la UE (TUE) si els països segueixen incomplint.

Notícies relacionades

L'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun ha denunciat en un comunicat que és "inacceptable" que "un país amb un problema greu d'economia submergida i que ha sigut castigat brutalment pel terrorisme com Espanya" no hagi traslladat la directiva contra el blanqueig de capitals "dos anys després que fos aprovada".

"La llista d'elements essencials per lluitar contra el blanqueig i el finançament del terrorisme que Espanya incompleix és llarga i preocupant: no s'han traslladat el reforç de les sancions, la definició de grup empresarial, el registre de professionals de prestació de serveis financers, la definició de tercer país equivalent, les mesures de diligència deguda, els llindars dels suvjectes obligats a complir les normes europees, entre altres elements", ha criticat.