OPERACIÓ CORPORATIVA

BBVA ven a Cerberus el 80% dels seus immobles per 4.000 milions

L'exposició del banc al totxo quedarà reduïda a només un 30% de la que tenia al juny

La pressió del BCE i la millora dels preus ha possibilitat la transacció amb el fons

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

L’increment de la pressió del Banc Central Europeu (BCE) comença a donar els seus fruits. Seguint els passos de KutxaBank i el Santander, el BBVA va anunciar ahir que ha arribat a un acord amb el fons Cerberus per treure del seu balanç actius immobiliaris per valor d’uns 13.118 milions d’euros. Amb aquesta operació i el traspàs de 1.200 milions en actius a Metrovacesa al juliol, la seva exposició al totxo quedarà reduïda al voltant del 30% dels 20.190 milions amb què va tancar el juny, data que s’ha pres com a referència per a l’operació, o del 26% dels 17.774 milions del setembre.

El supervisor europeu està empenyent les entitats a reduir els seus actius improductius perquè minven les seves rendibilitats i dificulten la concessió de crèdits. Moltes entitats ho han complert venent carteres d’actius, però ja són tres els bancs que ho han fet gairebé en bloc. La recuperació del sector immobiliari i les provisions fetes en els últims anys permeten ara a les entitats vendre’ls a inversors especialitzats a uns preus més alts que en el passat.

El BBVA, així, ha explicat que estima que l’impacte de l’operació en el seu benefici «no serà significatiu». És a dir, que li provocarà minusvàlues però d’una quantia moderada. Al tancament del segon trimestre, les seves provisions cobrien el 57% del conjunt d’actius immobiliaris deteriorats i del 63% en el cas concret dels adjudicats (immobles rebuts per impagaments de deutes), cosa que implica que els pot vendre amb un descompte de fins al 43% i el 37%, en cada cas, sense patir pèrdues addicionals.

Positiu per al capital 

El banc ha explicat que traspassarà a una nova societat 78.000 actius adjudicats, ubicats principalment a Catalunya, Madrid i València. En el seu balanç es quedaran bàsicament els crèdits lligats al sector del totxo (5.872 milions al juny). La nova firma també rebrà els actius i empleats necessaris per a la gestió del negoci.

Cerberus li comprarà el 80% d’aquesta societat, que ha sigut valorada en uns 5.000 milions, i així el BBVA rebrà uns 4.000 milions d’ingressos. Les xifres definitives poden variar en el moment de tancar l’operació, prevista per a la segona meitat de l’any que ve. El banc calcula que aleshores, a més de l’esmentat impacte negatiu en els seus resultats, es podrà apuntar un increment «lleugerament positiu» en el seu capital.

Menor exposició relativa

El grup ha afirmat que l’operació li permetrà tenir l’exposició relativa al sector immobiliari més baixa de les principals entitats espanyoles. «Aquesta operació és summament important perquè redueix de manera molt significativa la nostra exposició a una activitat aliena al nostre negoci principal i ens permet reforçar el nostre procés de transformació», ha assegurat el seu conseller delegat, Carlos Torres Vila, en una nota.

Notícies relacionades

John Snow, president de Cerberus i exsecretari del Tresor dels Estats Units, també s’ha manifestat per la mateixa via: «[L’operació] accentua la nostra confiança en el continu creixement econòmic d’Espanya, on planegem portar a terme importants inversions addicionals». Es tracta, de fet, de la segona transacció que el BBVA realitza amb Cerberus durant la segona part d’aquest any. El fons, que en l’últim parell d’anys havia realitzat poques operacions al país, va comprar recentment al banc crèdits lligats a promocions immobiliàries inacabades per valor de 600 milions d’euros.

L’acord també contempla que Haya Real Estate, filial de Cerberus especialitzada a controlar i comercialitzar actius immobiliaris, s’ocupi dels immobles que li quedin al BBVA una vegada completada l’operació. La companyia, que compta amb 683 treballadors i una xarxa de 2.400 intermediaris immobiliaris, gestiona actualment actius dels seus clients institucionals per valor de 40.000 milions d’euros entre immobles físics i préstecs lligats al totxo.