RETRIBUCIONS PÚBLIQUES

Els funcionaris de l'Estat cobren fins a 21.000 euros menys que els autonòmics

Catalunya i País Basc són les que més agraden la bretxa, segons el CSIF

1
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

Els empleats de l'Administració General de l'Estat (AGE) cobren entre 1.000 i 21.600 euros anuals menys que els que treballen al mateix lloc per a les administracions autonòmiques, segons un estudi presentat avui pel sindicat CSIF. En aquesta situació es trobarien uns 250.000 empleats de l'administració central.

L'informe compara les retribucions dels funcionaris de l'Estat amb les dels que treballen en 10 comunitats amb un nombre significatiu d'empleats, com són Madrid, Catalunya, País Basc, Navarra, Andalusia, Extremadura, Comunitat Valenciana, Astúries, Aragó i Galícia.

La diferència retributiva menor (1.000 euros) correspon al personal laboral en tasques de manteniment i serveis, mentre que la bretxa més acusada (21.600 euros) sorgeix al relacionar el que cobra un funcionari A1 (titulat superior) de l'AGE respecte al mateix lloc al País Basc.

El sindicat CSIF assegura que amb el pas dels anys s'ha anat eixamplant una bretxa en els sous públics de la qual han sortit perjudicats els empleats de l'Administració General de l'Estat, que cobrarien un 25% menys de mitjana que els de les autonomies i corporacions locals.

El cas de Catalunya

En el cas de Catalunya, la diferència a favor dels empleats de l'administració autonòmica amb titulació superior és 20.841 euros.

Aquesta quantitat fins i tot és més gran (21.784 euros) en el cas dels funcionaris del grup  A1/A d'Institucions Penitenciàries de Catalunya davant els de l'AGE.

El CSIF conclou que l'Administració Central paga als seus empleats públics fins a 57 euros diaris menys del que paga el País Basc o Catalunya als seus funcionaris.

Notícies relacionades

Aquestes diferències salarials se sumen a la pèrdua de poder adquisitiu del 20% que han patit les administracions públiques en els últims anys com a conseqüència de les retallades. Des del 2010, amb la disminució d'efectius, la massa salarial s'ha reduït en 1.657,7 milions d'euros.

De cara als pròxims Pressupostos Generals de l'Estat, el CSIF sol·licita que es destinin uns 500 milions d'euros per equiparar els salaris públics entre les diferents administracions.