NOVA LEGISLACIÓ

L'accés a un compte bancari serà un dret gairebé universal

Els bancs només podran negar-l'hi als estrangers que puguin ser expulsats i a certs delinqüents potencials

El Govern fixarà les comissions màximes i estableix 13 dies com a termini màxim per al canvi d'entitat

Tràmits en una oficina bancària.

Tràmits en una oficina bancària. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

L’accés a un compte bancari de pagaments bàsic serà un dret pràcticament universal. Només en quedaran excloses les persones que puguin ser expulsades del país, les que no aportin la informació requerida pel banc per prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, i aquells que puguin perjudicar els «interessos de la seguretat nacional o d’ordre públic». Així apareix recollit en una directiva europea que el Consell de Ministres va incorporar ahir a la legislació espanyola, amb un any de retard més o menys, i que entrarà en vigor d’aquí uns dies.

Espanya és un país altament bancaritzat i la majoria dels ciutadans tenen accés a un compte, però la llei permetrà accedir-hi a persones que fins ara estaven excloses del sistema financer per no ser rendibles per als bancs, fins i tot encara que no tinguin domicili fix. Els comptes, això sí, hauran d’estar residenciats en una sucursal, no podran ser on line, i per tant així no se soluciona el problema de les poblacions rurals que s’han quedat sense oficina. Els ciutadans que ja tinguin un compte tampoc podran demanar-ne un de bàsic, però el Govern no ha establert un mecanisme per evitar-ho i confia que els clients siguin «absolutament responsables».

Els comptes de pagament bàsics, un producte creat per la directiva europea, oferiran als clients el dipòsit de diners, la retirada d’efectiu a l’entitat o en caixers, la domiciliació de rebuts, l’ús de targetes de pagament i prepagament, i les transferències. El Banc d’Espanya supervisarà el seguiment de la norma, i el seu incompliment serà una «infracció greu o molt greu».

Comissions màximes 

El Ministeri d’Economia aprovarà pròximament quina comissió màxima poden cobrar les entitats per aquest servei en funció de les comissions mitjanes que es paguen ara i del volum de l’economia. Amb aquest límit, que ha promès que serà «raonable», es buscarà evitar que les entitats dissuadeixin els possibles beneficiaris d’obrir un compte. Fonts del departament estimen que és «possible» que aquest límit provoqui una baixada general d’aquestes taxes.

Fins llavors estaran en vigor les comissions «ordinàries» actuals de cada entitat. És a dir, no se’n podran imposar unes altres de més grans. A més, els bancs tindran l’obligació d’informar mitjançant un document els seus clients actuals i potencials de les comissions que els poden cobrar, així com de proporcionar-los informació cada any de les comissions que efectivament els hagin repercutit.

Comparador de comissions

Notícies relacionades

El Banc d’Espanya establirà els requisits que han de complir els dos documents, que hauran de ser «precisos, breus i amb una estructura clara». Així mateix, crearà una pagina web gratuïta que permeti comparar les comissions d’aquests comptes bàsics que cada banc apliqui. Altres entitats també podran crear aquests comparadors, però sempre sota les directrius i la supervisió de l’organisme governat per Luis María Linde.

Els clients tindran dret a traslladar el seu compte d’una entitat de pagament a una altra, o dins de la mateixa entitat a una altra ubicació (com va passar a Catalunya els dies posteriors al referèndum de l’1-O), en un termini màxim de 13 dies, o de sis dies des que l’entitat rep tota la informació necessària per a això. Només es podrà rebutjar quan el client tingui encara pagaments pendents. A més, es podrà cancel·lar el compte en 24 hores, llevat que es tingui contractat un altre producte que requereixi tenir obert un compte (com ara un fons d’inversió).

Temes:

Bancs