EVOLUCIÓ DEL MERCAT LABORAL

L'absentisme laboral es dispara fins al nivell més alt des del 2009

Les hores perdudes per baixes pugen gairebé un 50% durant la crisi i arriben a una mitjana de 4,99 al mes per treballador

Els experts recomanen millorar el clima a les empreses per augmentar la implicació de les plantilles

zentauroepp17701052 martorell 02 12 2011  economia salida de trabajadores  del t171117191120

zentauroepp17701052 martorell 02 12 2011 economia salida de trabajadores del t171117191120

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La recuperació de l'ocupació iniciada en els últims anys a Espanya comporta un efecte menys positiu per a les empreses i el mercat de treball. L'absentisme laboral causat per baixes per malaltia i per altres motius s'ha disparat al voltant d'un 50% des dels nivells mínims registrats durant la crisi i ha arribat al pic més alt des del 2009. A més d'aflorar problemes de salut, els experts veuen darrere les dades un símptoma del mal clima laboral que es viu en molts centres de treball.

Tots els indicadors coincideixen a mostrar la mateixa tendència a una forta pujada. Un dels més utilitzats per mesurar les absències dels treballadors és el de les hores perdudes per incapacitat temporal que surt a l'Enquesta Trimestral de Costos Laborals que elabora l'INE. La dada corresponent al tercer trimestre d'aquest any mostra que cada treballador va perdre una mitjana de 4,99 hores al mes, un 47,6% més que el mínim de 3,38 hores i el nivell més alt des de les 5,01 hores del 2009, després d'empitjorar l'increment de les absències registrat fins al segon trimestre.

Motius personals

Un altre indicador de l'increment es pot trobar en l'enquesta de població activa (EPA), segons la qual el nombre de treballadors que van perdre hores de treball per "raons personals o responsabilitats familiars" ha augmentat un 50% en relació amb la xifra més baixa en un tercer trimestre i suposa el nivell més alt també des del 2009.    

Entre els motius que expliquen l'escalada de les absències laborals, tant les compreses en les baixes per incapacitat temporal com l'absentisme per altres causes, hi ha, segons experts i sindicats, la disminució de la por de quedar-se a l'atur a causa de la millora del mercat de treball, l'augment de les càrregues de treball pel volum més gran d'activitat que han d'assumir les plantilles i la desmotivació creixent dels empleats en un context de precarietat laboral. 

L'assumpte s'ha convertit en motiu de preocupació en els departaments de recursos humans i en la patronal CEOE, que va vincular un tram de la seva oferta de pujada salarial en la negociació d'un pacte finalment frustrat amb els sindicats a la reducció de l'absentisme en les empreses.

Millora del clima laboral

Però aquesta reducció que busca la patronal també depèn, en bona part, de la política que segueixi la direcció i els càrrecs d'una empresa, segons un estudi de la consultora Ayming. "En moltes empreses consideren que l'absentisme és una peça clau de la gestió però no s'han plantejat fer accions o no s'enfoca adequadament", explica Almudena Goulard, experta en el tema d'Ayming. Segons ella, en l'absentisme també és d'aplicació la màxima que més val prevenir que curar i això implica una política de recursos humans que tingui en compte els treballadors i les seves necessitats.  

Els directors de recursos humans enquestats per la consultora admeten que una bona part de les absències dels seus empleats, al marge de les causades per malaltia, tenen relació amb raons personals, les altes exigències de la feina, la falta de reconeixement o la insatisfacció amb el sou. "Hi ha molta pressió per reduir absentisme i l'equip també pressiona. Si mires a curt termini, ho aconseguiràs però has de mirar a llarg termini. Ho aconseguiràs per sobre de les persones, però no amb les persones", afegeix Goulard. 

Millora de la productivitat

Notícies relacionades

Per aconseguir una reducció sostenible a mitjà i llarg termini de l'absentisme és crucial millorar la comunicació bidireccional entre els càrrecs i els directius i la plantilla i viceversa i donar als treballadors l'oportunitat de prendre decisions sobre la seva feina. Les companyies que compleixen aquests requisits milloren la seva productivitat en percentatges superiors al 90%, segons un sondeig de la consultora.  

Per l'experta en absentisme, "la línia que separa vida personal i laboral a vegades és molt fina. Hi ha d'haver un benestar potent en l'empresa perquè si no la gent no s'hi sentirà a gust i llavors augmentaran les baixes per motius psicològics relacionats amb el clima laboral però no per malaltia".