CONFLICTE

Patronals catalanes denuncien a Brussel·les la 'tarifa elèctrica basca'

Organitzacions com Cecot afirmen que l'acord entre el PP i el PNB només beneficia indústries d'Euskadi i Andalusia

Un equip tècnic repara un pal d’electricitat.

Un equip tècnic repara un pal d’electricitat. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

I la denominada tarifa elèctrica basca arriba a Brussel·les. Una desena de patronals catalanes, entre les quals hi ha la vallesana Cecot, han interposat una denúncia per ajudes d’Estat contra l’estructura dels peatges elèctrics prevista pel Govern de Mariano Rajoy per a l’any que ve. Aquestes organitzacions, que representen més de 50.000 companyies, moltes de les quals tenen un elevat consum energètic, denuncien aquesta mesura que forma part del pacte pressupostari per al 2017 entre el PP i el PNB. A parer seu, beneficia les indústries basques i d’Andalusia.

Aquesta iniciativa segueix l’estela que va marcar el Govern, actualment cessat, que va oferir a les patronals i organitzacions empresarials assessorament i suport perquè denunciessin el cas davant les autoritats comunitàries. Segons aquests col·lectius, el resultat d’aquesta decisió política és una estructura de tarifes que, «lluny de beneficiar de la mateixa manera les 5.800 empreses afectades, només tindrà incidència en 1.250 d’elles, bàsicament ubicades al País Basc i Andalusia». En preus del 2016, «el benefici consta d’una reducció del 43% del cost del megawatt per hora per a aquestes empreses».

Gràcies al canvi, desapareix la tarifa 6.1B de tensions entre 30 i 36 quilovolts (KV), en què es trobava la indústria basca; i passen a la nova 6.2 (de 30 a 72,5 KV), que suposa una rebaixa del 43,3% respecte a la que tenen les empreses catalanes i d’altres autonomies (que segueixen en el tram d’un a 30 KV).

L’antic conseller d’Empresa, Jordi Baiget, ja va reclamar per carta al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, que evités aquesta discriminació. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja va qüestionar la diferenciació tarifària que es va establir el 2013 d’acord també amb el PNB.

Notícies relacionades

A més de la patronal vallesana Cecot, avalen la denúncia davant Brussel·les l’Associació d’Empreses i Propietaris de Can Roqueta (AEPCRO), Cecac-Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya, la Confederació Catalana de la Fusta, Centre Metal·lúrgic, Federació Empresarial del Metall (FEM), Gremi de Tallers de Reparació i Venda d’Automòbils i Recanvis de Sabadell i Província de Barcelona, l’Institut Industrial Tèxtil, Retailcat-Unió d’Empreses del Retail de Catalunya i la Unió Empresarial Metal·lúrgica (UEM).

Cecot va emprendre la batalla contra aquestes mesures per diverses vies. El juny passat va plantejar una queixa davant el Síndic de Greuges, que aquest després va elevar al Defensor del Poble, que en l’actualitat és Francisco Fernández Marugán.