dades de l'ine

La inflació va baixar dues dècimes a l'octubre, fins a l'1,6% interanual

Els aliments pugen i els preus dels combustibles tendeixen a baixar

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) va registrar un increment interanual de l'1,6% a l'octubre, dues dècimes per sota de la pujada de preus registrada al setembre. Amb l'excepció de l'alimentació, van baixar gairebé tots els productes, amb especial menció als carburants, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'INE, que confirma així la dada avançada del 30 d'octubre, atribueix aquesta moderació a un menor encariment dels preus del transport (fins al 2,2%), degut al fet que els preus dels carburants pugen menys que l'any passat, així com a la baixada de preus del transport aeri i dels automòbils. També va influir en la moderació de l'IPC el menor encariment del vestit i el calçat i de la vivenda. 

Catalunya

L'IPC a Catalunya va pujar vuit dècimes al mes d'octubre respecte al setembre per la pujada dels preus de la moda, i la taxa interanual va retrocedir dues dècimes, fins a l'1,9%. Catalunya se situa entre les comunitats autònomes amb la taxa més alta, juntament amb Melilla, mentre que a l'extrem oposat hi figura Múrcia, amb un taxa interanual del 0,9%.

Subjacent 

Notícies relacionades

La taxa anual de la inflació subjacent disminueix tres dècimes, fins al 0,9%. La variació mensual de l'índex general va ser del 0,9%. L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual en l'1,7%, i per tant baixa una dècima respecte al mes de setembre. 

Sense tensions inflacionistes

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vítor Constâncio, va assegurar dilluns que malgrat el recalibratge de les polítiques del BCE no hi ha pressions inflacionistes convincents ni es preveu que apareguin en un futur immediat. La inflació subjacent ha augmentat només "moderadament" els últims mesos, segons la seva opinió, sense mostrar signes convincents d'una tendència sostinguda a l'alça. La inflació subjacent, que exclou els preus de l'energia i els aliments donada la seva volatilitat, només augmenta gradualment en el mitjà termini, segons el BCE.