OPERACIÓ CORPORATIVA

Colonial llança una OPA per Axiare per refermar-se com a segona gran immobiliària

La companyia ofereix 18,5 euros per acció, i podria pagar-ne uns 1.200 milions

Els objectius són guanyar dimensions i créixer en oficines al mercat madrileny

Pere Viñolas i Juan José Brugera, conseller delegat i president de Colonial.

Pere Viñolas i Juan José Brugera, conseller delegat i president de Colonial.

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La crisi del sector immobiliari és cada vegada més cosa del passat, almenys en una part rellevant d’aquest. Colonial va llançar ahir una oferta pública d’adquisició (opa) per aconseguir el control d’Axiare i confirmar-se com la segona companyia del mercat, de manera que es fa un nou pas en la consolidació del sector després que la firma líder, Merlin, absorbís l’any passat Metrovacesa.

El perfil dels nous gegants immobiliaris, amb tot, és diferent del d’abans de la crisi. Es tracta de socimis (societats cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari) que aprofiten els avantatges fiscals d’aquesta figura jurídica per comprar i desenvolupar actius bàsicament terciaris (oficines, hotels, centres comercials i logístics), que després destinen al lloguer. El residencial no està en el seu focus.

Colonial, la segona socimi espanyola, busca amb la compra d’Axiare, la cinquena, guanyar dimensió, consolidar-se com la segona immobiliària europea en oficines després de la francesa Gecina i juntament amb Merlin, i augmentar el pes de Madrid (on la seva participada té el 77% de la cartera) en el seu balanç. La companyia, que fa uns dies va canviar la seva seu de Barcelona a la capital espanyola per la crisi catalana, tindrà –si tira endavant la seva oferta– el 58% dels seus actius a París, el 27% a Madrid (guanya nou punts percentuals a costa de la ciutat francesa) i el 10% a la capital catalana.

COMPRA EN TRES FASES

La companyia presidida per Juan José Brugera i dirigida per Pere Viñolas ja va entrar en el capital de la seva competidora l’any passat amb la compra del 15,3% del capital, en una operació que Axiare va qualificar d’hostil i que va intentar obstaculitzar. Ahir en va comprar per prop de 200 milions un altre 13,3% (inclòs el 9% del segon accionista de la seva participada, el fons Pelham Capital), de manera que té més a l’abast arribar al 50% al qual està condicionada l’opa.

L’oferta, així, va dirigida al 71,4% de les accions que encara no posseeix. El preu fixat és de 18,5 euros per acció en metàl·lic (fa un any en va pagar 12,5, però sense prima de control), xifra que suposa una bonificació del 13% respecte al tancament dels títols en borsa divendres passat. Les accions d’Axiare es van disparar ahir el 12,4%, precisament fins als 18,49 euros. La facturació anual pujarà a 350 milions (65 milions més dels ingressos actuals de Colonial) i la companyia estima que podria arribar als 470 milions gràcies als diferents projectes en marxa.

El preu fixat suposa valorar Axiare en 1.426 milions, mentre que l’oferta supera els 1.200 milions. Colonial ha aconseguit un crèdit pont de JP Morgan per pagar l’operació en un primer moment, i posteriorment té previst finançar-la amb la seva pròpia caixa (193 milions), una ampliació de capital (450 milions, dels quals els seus accionistes actuals ja s’han compromès a aportar 250 milions), l’emissió de bons (800 milions) i la venda d’actius no estratègics (300 milions).

MÉS DE 10.000 MILIONS

Notícies relacionades

La compra, que preveu tancar en el segon trimestre del 2018, permetrà a Colonial incorporar actius per valor de 1.710 milions d’euros, de manera que els del nou grup seran de 10.300 milions, previs a les desinversions. A més, comptarà amb 1,7 milions de metres quadrats en explotació i 330.000 més en desenvolupament. El pes d’Espanya pujarà al 42%, des del 31% previ a la compra.

La companyia d’origen català també va anunciar que va guanyar 454 milions entre gener i setembre, el 82% més que un any abans. Els ingressos per rendes van pujar a 212 milions, el 3% més, mentre que el benefici brut d’explotació (ebitda) es va incrementar el 2%, fins als 169 milions d’euros.