estudi de la Pimec

Gairebé el 70% dels comerços catalans van rebaixar els seus ingressos a l'octubre per la crisi política

Les altes temperatures també van agreujar les vendes de les botigues de roba

fcasals33997875 barcelona 22 05 2016 ultimo domingo de tiendas abi160522200736

fcasals33997875 barcelona 22 05 2016 ultimo domingo de tiendas abi160522200736

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Gairebé el 70% de les petites i mitjanes empreses catalanes del sector comercial van registrar menys vendes a l'octubre respecte a l'any passat i en culpen la crisi política. Segons una enquesta realitzada per la patronal Pimec, el 89% de les empreses del comerç tèxtil van constatar la caiguda de la facturació, per exemple, encara que en aquest cas les altes temperatures registrades a l'octubre van ser un element que també va perjudicar les vendes. 

Tot i els mals indicadors que el comerç català reflecteix sobre l'octubre, la consulta també destaca que el 72,81% dels enquestats creuen que les vendes seran les mateixes, o que fins i tot augmentaran, durant els pròxims mesos. D'aquesta manera, consideren que es tracta d'una situació conjuntural que es pot solucionar en un temps prudencial.

Un dels sectors que reconeixen que estan patint més les conseqüències de la tensió política és el turístic, especialment l'hoteler. Segons l'enquesta de la Pimec, l'impacte directe a l'octubre va ser potser inferior al previst. El 52,93% dels hotels reconeixen una caiguda interanual dels ingressos, però el 80% dels enquestats atribueixen aquests ingressos més reduïts a la situació política. La dada que més destaca és que absolutament cap dels enquestats preveu que les vendes augmentin en els pròxims mesos, i això avança un empitjorament de la situació. 

El mes d'octubre, el més turbulent de tot el procés, més de la meitat dels comerciants van patir una baixada de les vendes i/o la facturació de les seves empreses. En concret, el 69,75%. Un de cada cinc empresaris (el 21,99%) assegura que el mes passat va facturar i va vendre "molt menys". I "bastant menys" és el que va assegurar el 20,57%. El 27,19% va veure disminuïts els seus resultats "una mica" o "poc".

El 36,5% dels directius de pimes i microempreses alimentàries catalanes no va notar cap baixada de facturació o volum de vendes, i només un 11% dels comerços van experimentar a l'octubre un augment interanual de les xifres del negoci. 

L'enquesta es va fer entre el 25 d'octubre i el 3 de novembre. Hi van participar un total de 423 empreses, entre les entitats associades a PimecComerç, que engloben gremis, associacions de comerciants i socis individuals. 

Notícies relacionades

Gairebé el 93% dels enquestats van assegurar que la seva empresa no ha patit el boicot als seus productes per la situació política.

El president de la Pimec Comerç, Àlex Goñi, ha manifestat que s'han de buscar fórmules de protesta que no afectin de forma greu i prolongada en el temps el comerç de proximitat. Segons la seva opinió, seria un error impulsar mesures com no encendre els llums de Nadal, període clau per a la recuperació de les vendes.