decisió a la UE

Brussel·les dona via lliure al règim de primes a l'electricitat renovable

El sistema va concedir 6.400 milions en subsidis a uns 40.000 beneficiaris el 2016

amadridejos12399681 18 2 2010  tortosa  parc eolic tortosa  foto  joan revillas170118191658

amadridejos12399681 18 2 2010 tortosa parc eolic tortosa foto joan revillas170118191658 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

El règim espanyol de primes a la producció d'electricitat a partir de fonts d'energia renovables ha obtingut la via lliure de Brussel·les. La Comissió Europea considera que el sistema, en vigor des del 2014 i amb 40.000 beneficiaris, no distorsiona la competència i contribuirà als objectius europeus en matèria d'energia i contra el canvi climàtic. El 2016 va concedir subsidis per valor de 6.400 milions d'euros.

"Les últimes subhastes d'energia procedent de fonts renovables a Espanya han posat de manifest els efectes positius de la competència. Les empreses estan disposades a invertir en noves instal·lacions amb nivells molt baixos d'ajudes estatals. La transició d'Espanya a un subministrament d'energia ambientalment sostenible i baix en emissions de carboni és important i aquest règim d'ajudes hi contribuirà", ha valorat la comissària de la competència, Margrethe Vestager.

El sistema, aplicat tant als nous beneficiaris com a les centrals elèctriques que ja s'acollien al règim d'ajudes anterior, els permet rebre primes per sobre del preu del mercat de l'electricitat, i això permet a les instal·lacions compensar els costos que no poden ser recuperats mitjançant la venda d'electricitat al mercat i obtenir així un marge raonable de la inversió. Aquest sistema ha provocat una allau de demandes d'inversors que exigeixen que es mantingui el mateix nivell de primes que hi havia abans de la reforma.

Dues subhastes aquest any

Des del 2016, les ajudes a les noves centrals es concedeixen a través de subhastes competitives. Aquest any ja se n'han fet dues, una al maig i una altra al juliol, a través de les quals s'han concedit ajudes per a una capacitat d'una mica més de 8 gigawatts, sobretot en parcs eòlics i solars. Arran d'aquestes subhastes, els beneficiaris rebran compensacions únicament si el preu de mercat cau en els pròxims anys a nivells molt inferiors als preus de mercat actuals.

D'aquesta forma, argumenta Brussel·les, els productors estaran protegits davant "una caiguda inesperadament abrupta dels preus de mercat" perquè rebran ajudes per garantir el finançament dels seus projectes i, per tant, per completar-los a temps. L'Executiu comunitari confia que Espanya podrà aconseguir el seu objectiu de producció renovable, fixat en un 20% del consum final el 2020.

Subhastes competitives

Notícies relacionades

El règim s'ha autoritzat en el marc de les directrius sobre ajudes estatals en matèria de protecció del medi ambient i l'energia que exigeixen des del 2017 subhastes competitives per recolzar les energies procedents de fonts renovables. Aquestes mesures, sosté la Comissió Europea, garanteixen que la utilització de fons públics sigui limitada i no hi hagi sobrecompensació.

Els serveis de la competència que dirigeix Margrethe Vestager han conclòs que les mesures augmentaran el percentatge d'electricitat generada a partir de fonts d'energia renovables alhora que es reduirà al mínim el falsejament de la competència causat per les ajudes estatals. El règim va acompanyat d'un pla d'avaluació amb la finalitat de valorar el seu efecte. Els resultats d'aquesta anàlisi es presentaran a la Comissió com a molt tard el desembre del 2020.