DECISIÓ JUDICIAL

El TSJC avala la vaga general a Catalunya

El tribunal rebutja l'anul·lació cautelar que demanava Foment

L'aturada convocada per Intersindical-CSC no té el suport de CCOO i la UGT

jcarbo40402799 seu171105200322

jcarbo40402799 seu171105200322 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La vaga general impulsada pel sindicat minoritari independentista Intersindical-CSC ha obtingut l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La sala social ha rebutjat les mesures cautelars que demanava la patronal Foment per anul·lar la convocatòria. 

La resolució dictada tan sols quatre hores abans de l'inici de l'aturada (dimecres a les 0.00 hores) indica que "difícilment es pot pretendre la prevalença de drets merament ordinaris o particulars per sobre d'un dret fonamental" com és la vaga. 

Serveis mínims previstos

Els serveis mínims que va dictar Dolors Bassa quan encara era consellera preveuen que el metro i el bus de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat funcionaran al 50% en les hores punta (de 6.30 a 9.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores) i al 25% la resta del dia. Als trens de Rodalies i Regionals de Catalunya operats per Renfe seran del 33%. El funicular de Montjuïc circularà, durant les franges horàries de vaga, amb els mateixos serveis mínims.

L'empresa Transports Metropolitans de Barcelona, de la qual depenen el metro i els busos urbans, ha assegurat a través de Twitter que preveu que el servei durant la jornada de vaga serà "semblant a l'habitual; dependrà del seguiment". A diferència d'altres convocatòries de vaga, els plafons informatius del metro i el bus no han informat els dies previs a l'aturada de les alteracions ni han recomanat l'ús de transport alternatiu.

En l'àmbit sanitari s'haurà de garantir el normal funcionament de les urgències i les unitats especials i els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia d'urgència, així com l'activitat quirúrgica que no es pugui ajornar; mentre que els centres d'assistència extrahospitalària hauran de comptar amb un mínim del 25% de la plantilla.

Docents

Els serveis mínims preveuen la presència d'una o dues persones de l'equip directiu de les escoles no universitàries i a les llars d'infants d'un docent per aula; i, per a la resta de dies, d'un docent per cada sis aules, en infantil i primària, i per a cada quatre, en l'educació especial.

La vaga general ha estat en suspens durant tot el dimarts. A primera hora del dia, la sala contenciosa administrativa s'ha declarat incompetent, cosa davant la qual la patronal ha tornat a presentar el recurs a la sala social. Intersindical-CSC ha destacat la negativa del TSJC als dos intents d'il·legalització de la patronal.  

Notícies relacionades

Foment ha al·legat en el recurs presentat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que la vaga es convocava "per motius extralaborals". En canvi, Intersindical-CSC considera que la convocatòria de l'aturada general era "en resposta a la precarietat instaurada en el món laboral" i en contra del decret del Govern central que facilita el trasllat de la seu social de les empreses. 

La convocatòria, en resposta a la detenció d'exconsellers, compta amb el suport d'Òmnium, l'ANC i comitès i federacions de la CGT, USTEC, IAC, COS i la CNT, entre altres organitzacions. De forma paral·lela a la vaga general, s'han convocat concentracions per part d'Intersindical-CSC i també a càrrec de CCOO i la UGT, que han plantejat un calendari de "mobilització general" alternatiu a l'aturada, que rebutgen per considerar que trasllada el conflicte polític al terreny laboral.