Montoro aixecarà la intervenció dels comptes catalans quan es formi el nou Govern

Hisenda preveu una reunió de la Comissió Delegada d'Afers Econòmics per suspendre el control decretat al setembre

zentauroepp40119035 gra143  madrid  15 09 2017   el ministro de hacienda  crist 170915134534

zentauroepp40119035 gra143 madrid 15 09 2017 el ministro de hacienda crist 170915134534 / Angel Diaz

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern central aixecarà la intervenció dels comptes de la Generalitat quan es formi el nou Executiu que surti de les eleccions del 21-D, sigui del color que sigui. El Ministeri d'Hisenda va decretar la suspensió de facto de l'autonomia financera de Catalunya el mes de setembre passat, abans del referèndum de l'1 d'octubre i de l'aplicació del 155, i està disposat a anul·lar-la en el moment en qupe se sàpiga la composició del nou Gabinet català. La Moncloa va prendre aquesta decisió perquè la Generalitat va deixar de remetre la justificació setmanal de despeses que li va començar a exigir al juliol, per assegurar-se que no es destinava diner públic a la preparació de la consulta sobiranista.

Notícies relacionades

En una conversa informal amb els periodistes als passadissos del Senat, Cristóbal Montoro ha puntualitzat que aquesta intervenció de fa dos mesos [que ja havia començat en part el 2015, quan la Generalitat va accedir al fons de liquiditat autonòmic (FLA)], s'haurà d'acabar amb una reunió de la Comissió Delegada d'Afers Econòmics, presidida per Mariano Rajoy, el mateix òrgan que va aprovar l'acord del setembre. El ministre considera que la Comissió s'hauria de reunir just després de saber-se la composició del nou Govern català, encara que sigui independentista, perquè creu que els partits sobiranistes "ja hauran tornat a la legalitat si han concorregut a les urnes" i se'ls ha de donar el benefici del dubte. "No se'ls pot castigar per una cosa que ha fet un altre Executiu", han afegit fonts d'Hisenda. 

Les mesures de l'article 155, al qual s'ha acollit la Moncloa per intervenir tota la Generalitat, també caducaran quan es formi l'Executiu sortit de les urnes, segons ha concretat el Govern central en diverses ocasions. Si en un futur, el nou Gabinet torna a incomplir la llei, el PP ja ha amenaçat de poder aprovar al Senat un nou paquet d'iniciatives per desplegar novament el 155.