MERCAT ENERGÈTIC

El rebut de la llum ha pujat el 12% des del gener

El Govern aprova aquest divendres un decret llei perquè Gas Natural i Endesa augmentin les reserves per frenar els preus

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió.

Manteniment 8Un grup de treballadors preparen la substitució del filat delectricitat duna torre dalta tensió. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
M. Jansa

El consumidor mitjà paga ara un 12% més en el rebut de la llum que l'octubre del 2016. Aquest encariment de la tarifa regulada des del gener suposa, per ara, 74 euros més, però és 21 euros menys que la tarifa abonada el 2015.

Quant al gas, el rebut sense calefacció d'un consumidor mitjà en els primers 10 mesos de l'any puja a 255 euros, 8 euros més car que l'any passat i 9 euros menys que el 2015. Si s'hi afegeix el consum de calefacció l'import total és 794 euros, 34 euros més que fa un any i 39 euros menys que en fa dos.

Sequera sense vent

Aquestes dades del Ministeri d'Energia confirmen l'escalada de preus de l'energia per al consumidor entre altres raons, per les condicions meteorològiques, amb molts mesos de sequera i absència de vent. Per això,  ha caigut a la meitat (del 15% de fa un any al 7,5% actual) el pes de la hidràulica en el 'mix' elèctric i en un 1,3% el de l'energia eòlica.

Pel conta ha augmentat la participació del carbó, gas i fuels, a causa de l'increment dels preus del petroli Brent i del gas i el carbó en els mercats d'origen.

Davant una previsible continuació de les condicions meteorològiques, sobretot per la falta de pluges, el Govern complirà ara amb les mesures per a la contenció de preus que el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, va anunciar el mes de gener passat quan es va produir el primer encariment de l'electricitat.

Aquest divendres, el Consell de Ministre aprovarà un reial decret que obligarà els operadors dominants del sector gasista, Gas Natural i Endesa, a actuar com creadors obligatoris de mercat organitzat Mibgas, el mercat del gas.

Pics de consum per fred

La mesura busca augmentar la liquiditat i frenar l'alça de preus, segons fonts del ministeri. Obligarà els operadors a augmentar les provisions i a tenir permanentment ofertes en el mercat. Donada l'experiència de l'any passat i que previsiblement es produeixin pics de consum per onades de fred, els dos gegants del gas hauran d'elevar l'emmagatzematge de gas, des dels 2 dies de consum actual a 3,5 dies.

Notícies relacionades

No obstant, els responsables d'Energia consideren que aquestes mesures no evitaran la pujada de preus, només la moderarà, ja que el cost de l'electricitat seguirà depenent del preu de les matèries primeres.

El Ministeri d'Energia preveu que a finals d'aquest mes es puguin sol·licitar les ajudes per a la compra de vehicles amb combustible que no sigui derivat del petroli, entre ells els elèctrics, (20 milions d'euros) i per a la instal·lació de punts de recàrrega (15 milions d'euros).