mobilitzacions

Foment recorrerà aquest dilluns contra la vaga general del dia 8

La patronal considera "extralaboral" l'aturada, a la qual s'ha sumat Ustec, el principal sindicat de l'ensenyament

zentauroepp40395650 barcelona 3 10 2017 huelga general manifestacion en la escue171003123122

zentauroepp40395650 barcelona 3 10 2017 huelga general manifestacion en la escue171003123122

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal Foment del Treball presentarà aquest dilluns una demanda de procediment col·lectiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per declarar il·legal la vaga general convocada per al 8 de novembre, convocada pel sindicat Intersindical-CSC Intersindical-CSC. En la demanda se sol·licitaran també mesures cautelars amb l'objectiu de paralitzar la vaga, a la qual s'ha sumat també el principal sindicat de l'ensenyament, Ustec, i que també recolzen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, així com la CUP

La patronal considera que la vaga s'ha convocat per motius "extralaborals", malgrat que la redacció de la convocatòria "procura ocultar els motius polítics que sí que es van s'incorporar en dues convocatòries anteriors", entre elles l'"aturada de país" del 3 d'octubre.

Segons Foment, els motius que s'utilitzen per justificar la vaga "són absolutament genèrics i descontextualitzats, però molt evidents si es valoren els antecedents i el context polític i social.

A més, la patronal considera que la convocatòria té al seu torn defectes formals, "ja que no s'ha comunicat ni a Foment ni a Fepime amb els 10 dies mínims d'antelació per part del sindicat convocant".

Serveis mínims

El Butlletí Oficial de l'Estat del dissabte 28 d'octubre recollia els serveis mínims previstos en cas d'una aturada d'aquestes característiques. En transport de Rodalies i regionals de Renfe estableix un servei del 33% durant tot el dia. Al metro de Barcelona, es fixa el 50% en hores punta, entre les 6.30 i les 9.30 i des de les 17.00 a les 20.00 h, i el 25% en les hores vall.

Pel que fa als autobusos, s'exigeixen els mateixos serveis, del 50% en hores punta, des de les 6.30 a les 9.30 i des de les 17.00 a les 20.00 h, i el 25% en hores vall. I també en els Ferrocarrils de la Generalitat i el Tramvia de Barcelona (Tram, que inclou les rutes Trambaix i Trambesòs). Per a la resta de transports de viatgers urbans i interurbans i servei d'autobús que uneixen Barcelona amb el seu aeroport: el 50% del servei habitual.

Als centres docents públics i privats no universitaris i jardins d'infància s'ordena la presència d'una persona de l'equip directiu per centre de treball. A més, en ensenyament infantil i primària (3 a 12 anys) hi haurà d'haver un docent per cada sis aules; en centres d'educació especial (3 a 16 anys), un docent cada quatre aules, així com un terç del personal de menjador i activitats complementàries. En guarderies, un terç de la plantilla. 

Notícies relacionades

Al presentar la convocatòria, Intersindical CSC va dir que es tractava d'una protesta per la "regressió de drets socials", la precarietat laboral i el decret aprovat pel Govern que facilita el trasllat d'empreses establertes a Catalunya a altres comunitats.

El sindicat no descarta convocar una altra jornada de vaga el dia 9, però dependrà de com transcorri l'aturada del dia anterior i dels sindicats que s'hi sumin. La Intersindical-CSC ja va impulsar "l'aturada de país" amb tres centrals minoritàries més el 3 d'octubre arran de les càrregues policials de l'1-O, i tenia sol·licitats permisos de preavís per poder convocar vaga del 6 al 9 de novembre.