Cancel·lar hipoteques a tipus variable serà gratis a partir del cinquè any

El Consell de Ministres aprova per fi el projecte de llei de crèdit immobiliari

El desnonament per morositat només es podrà iniciar després de sumar nou impagaments mensuals

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de llei de crèdit immobiliari, després d’haver analitzat un primer esborrany el febrer d’aquest any i un altre, al juliol. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va aconseguir per fi impulsar aquesta iniciativa que ha de servir per transposar diverses directives europees a la legislació espanyola. El termini límit per fer-ho era el 21 de març del 2016.

Segons el Govern, l’objectiu d’aquesta norma «és reduir les despeses associades a modificacions en els contractes hipotecaris i reforçar la transparència». La norma abarateix les comissions de cancel·lació anticipada dels préstecs a tipus variable fins a eliminar-les a partir dels cinc anys de vigència del contracte. A més a més, la conversió de tipus variable a fix no pagarà comissió a partir del tercer any i es rebaixaran les despeses d’aranzels i notaria.

Estratègia comercial 

En el transcurs de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Guindos va explicar que els actuals tipus d’interès «extraordinàriament baixos», i fins i tot negatius, «no duraran sempre» i per això s’ha optat per afavorir el pas a tipus fix de les hipoteques en el moment actual, «no només per a les noves sinó per a tot l’estoc». Aquesta mesura és especialment ben rebuda en el sector financer. La seva estratègia comercial està centrada precisament en les hipoteques a tipus fix.

En el cas de la comissió de cancel·lació, els nous percentatges s’aplicaran a les hipoteques firmades amb posterioritat a l’entrada en vigor de la nova Llei, mentre que les relatives a la conversió de variables a fixos afecten tots els contractes hipotecaris vius.

La comissió de cancel·lació per als préstecs a tipus variable serà zero a partir del cinquè o del tercer any de vigència del contracte, en funció del que s’hagués pactat. En el primer cas (cinc anys), el límit serà del 0,25% del capital desemborsat anticipadament durant els cinc primers anys. En el segon (tres anys) serà del 0,50% durant els tres primers anys. En l’actualitat, aquests percentatges són del 0,50% els cinc primers anys o del 0,25% després.

El projecte de llei també estableix, per primera vegada, comissions màximes per als préstecs a tipus  fix que seran del 4% els 10 primers anys i del 3%, després.

Per afavorir la conversió d’una hipoteca a tipus variable en una altra a tipus fix la comissió màxima de cancel·lació quedarà reduïda al 0,25% del capital si el reemborsament anticipat es produeix durant els tres primers anys de vigència del contracte. A partir de llavors la comissió serà del 0%.

Desnonaments 

Per augmentar la transparència dels contractes, s’estableix que durant els set dies previs a la firma del contracte, l’hipotecat haurà de ser informat del seu contingut i de l’existència de clàusules potencialment abusives o opaques, com podia ser al seu dia el cas de les clàusules terra. 

Notícies relacionades

A més a més, s’endureixen els tràmits previs a l’inici d’un desnonament, també per a les hipoteques en vigor sempre que ja no estiguin en fase de litigi. 

A partir del moment en què s’aprovi la llei, perquè es pugui iniciar l’execució d’un préstec hipotecari, s’hauran d’haver produït nou impagaments mensuals o del 2% del capital concedit, durant la primera meitat de la vida del préstec. Durant la segona meitat, el percentatge és del 4% del capital concedit o 12 quotes mensuals impagades.