POLÍTICA MONETÀRIA DELS ESTATS UNITS

Trump escull Jerome Powell per ser el pròxim president de la Reserva Federal

L'advocat i exfinancer de Wall Street substituirà Janet Yellen al capdavant del banc central dels EUA

zentauroepp40747120 powell fed171102190605 / Joshua Roberts

zentauroepp40747120 powell fed171102190605
zentauroepp40792032 powell171102210258

/

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

La Reserva Federal tindrà nou president a partir del febrer del 2018 si la Cambra alta del Congrés no ho impedeix. Donald Trump va anunciar ahir la nominació de Jerome Powell per substituir Janet Yellen al capdavant del banc central dels Estats Units, l’organisme que dirigeix la política monetària amb independència de l’Executiu. L’elecció del republicà Powell, un advocat i banquer d’inversió reforçat a Wall Street, suposa una aposta per la continuïtat de les polítiques adoptades per Yellen durant els últims anys. Més enllà de l’afiliació política d’un i de l’altre, la diferència més gran entre tots dos consisteix en les seves posicions cap a la regulació bancària. Powell és molt més partidari de relaxar les restriccions imposades als bancs després de la crisi que va enfonsar l’economia mundial fa gairebé una dècada.

En les últimes setmanes, Trump no s’ha cansat d’expressar la seva admiració per la feina de Yellen, la primera dona a ocupar la presidència de la Fed, però també havia deixat clar que pretén deixar la seva empremta personal en l’estament emissor del dòlar. Amb l’elecció de Powell sembla haver trobat un candidat a la seva mida. Un dirigent disposat a mantenir els tipus d’interès relativament baixos, malgrat que recolza la progressiva normalització de la política monetària, i a la vegada partidari de reduir la regulació bancària com està prometent Trump des que va guanyar les eleccions.

Powell era, a més, el preferit de Wall Street en la pugna que mantenia amb John Taylor, un conservador més ortodox i finalista oficiós del concurs que Trump escenifica des del juliol, quan va obrir la porta al canvi a la Fed amb la ponderació inicial de cinc candidats. Nascut a Washington DC fa 64 anys, Powell no té un doctorat en Economia, a diferència de la majoria dels seus predecessors, però coneix bé la institució. Barack Obama el va nomenar el 2012 per ocupar un dels set seients de la Junta de Governadors de la Fed. Des d’aleshores, sempre ha votat a favor de les postures majoritàries de l’organisme, de manera que alguns analistes l’han batejat com «la versió republicana de Yellen».

Carrera vertiginosa

Notícies relacionades

Powell va completar a Princeton una llicenciatura en Polítiques i més tard es va doctorar en Dret per la Universitat de Georgetown. Però la seva carrera va transcórrer entre els despatxos de vidre de Wall Street i els passadissos del poder a Washington. Primer va treballar al banc d’inversió Dillon, Read & Co. i, més tard, al Carlyle Group, un dels gegants del private equity, on es va fer immensament ric, com molts dels alts càrrecs del Govern de Trump. El seu patrimoni oscil·la entre els 19 i els 55 milions de dòlars, fet que el converteix en el president més ric de la Reserva Federal des del 1948. Entremig, va servir com a adjunt del Tresor a l’Administració de George Bush pare.

El seu gran repte consistirà a pilotar el replegament dels estímuls de la Fed, un camí iniciat per Yellen a finals del 2015 i gestionat prou bé fins ara perquè no hi hagi hagut grans sobresalts als mercats. Més aviat al contrari. Les borses viuen una festa permanent, la inflació està baixa però controlada i el mercat laboral s’ha instal·lat en la plena ocupació, per més que els salaris no creixin com a molts els agradaria.